Volledig scherm
Hoofdrolspelers Wendy van Dijk en Hiromi Tojo op de rode loper voorafgaand aan de première © anp

Kritiek op 'poep- en pies-slapstick' Ushi Must Marry

Na kritische recensenten, krijgt de film Ushi Must Marry nu ook de wind van voren van dierenbeschermingsorganisaties. Deze vinden het 'onacceptabel' dat er in de film rond Wendy van Dijks Japanse typetje een rol is weggelegd voor een chimpansee. Zo laat de organisatie Wilde Dieren de Tent Uit weten.

Stichting AAP en het Jane Goodall Instituut delen deze mening volgens de verklaring. Wilde Dieren de Tent Uit stelde het optreden van de aap in 2012 al aan de kaak, maar werd toen gerustgesteld met de mededeling dat er geen gebruik zou worden gemaakt van een echt dier. Dit is later onjuist gebleken.

Uit een reportage die backstage gemaakt is, heeft de organisatie opgemaakt dat het om de chimpansee Tibi gaat en dat het dier, gekleed in een bruidsjurk, zich niet fijn voelt. Ook Wendy van Dijk zou zich tijdens de opnames hebben afgevraagd of Tibi het wel naar zijn zin heeft.

In recensies die na de première dinsdag online verschenen, wordt niet positief over Ushi Must Marry geschreven. Eén recensent omschrijft de film als 'inspiratieloze poep- en pies-slapstick'.