Michiel de Ruyter: Meer dan alleen maar zeeslagje spelen
RECENSIEMaandag gaat de langverwachte historische speelfilm Michiel de Ruyter in het Amsterdamse Zeevaartmuseum in première. Daarna is de niet bepaald Oranjegezinde en 151 minuten durende film vanaf donderdag in 126 zalen te bekijken. AD-filmrecensent Ab Zagt legde de film onder een vergrootglas en is behoorlijk onder de indruk.
Delen per e-mail
Regie: Roel Reiné. Hoofdrollen: Frank Lammers, Barry Atsma, Sanne Langelaar, Egbert-Jan Weeber en Derek de Lint.
Zelden heeft een Nederlands filmregisseur zich zo uitbundig met spectaculaire camerabewegingen en speciale effecten kunnen uitleven als Roel Reiné in het historische drama Michiel de Ruyter. Aan boord van de zeeschepen uit de Gouden Eeuw rolt en tolt zijn camera van links naar rechts en worden speciale shots - zelfs een keer wordt zelfs het heelal ingeschakeld - niet geschud. Aan alles is te merken dat Reiné zijn vooral in Amerika opgedane ervaring als actieregisseur (films die meestal rechtstreeks op dvd verschenen) op de kijker wil loslaten. Dat levert in elk geval tal van prachtige gecomponeerde beeldenreeks op.
Soms lijkt Reiné, die zelf achter de camera stond (een unicum voor een Nederlandse speelfilmregisseur), op een kleine jongen die met een treinenset aan het spelen is en er maar geen genoeg van kan krijgen. Als De Ruyter en zijn manschappen - zeker in de eerste helft van de film - weer eens tegen de Engelsen opvaren wordt wel het gevoel opgeroepen van: daar gaan we weer.
Verhoudingen
Maar, eerlijk is eerlijk, de filmbiografie over onze grootste zeeheld is meer dan zeeslagje spelen. Het drama staat ook stil bij de politieke verwikkelingen in de turbulente tijd rond 1672 van de Republiek der Nederlanden. Voordat de gebroeders De Witt, Johan en Cornelis, door de Oranjegezinde meute gruwelijk worden afgemaakt zet de film de schaakstukken van de ingewikkelde verhoudingen keurig recht en helder voor de kijker neer.
De politieke verhoudingen en intriges tussen de Republikeinen en Oranjeklanten bepalen ook het lot van De Ruyter. Hij, van huis uit een royalist, wordt door de moderne ingestelde Johan de Witt (,,In de zeventiende eeuw is alles mogelijk!'') benoemd tot admiraal van de zeevloot om de opdringerige Engelsen uit onze vaarwateren te houden. Dat maakt de admiraal verdacht in de ogen van de Oranjeklanten. Het winnen van de zeeslagen zijn van groot belang voor de machtsstrijd in Nederland, waar diverse plannen worden gesmeed om prins Willem III tot stadhouder te maken. Van de homoseksuele geaardheid van de prins (,,Hij houdt meer van dans dan van oorlogsstrategie'', sneert een Republikein) wordt in de film geen geheim gemaakt. Willem III wordt als een slappeling opgevoerd, als een man die blind is voor intriges.
Helden
De ware helden in de film zijn Johan de Witt, de machtige raadspensionaris met een visie die zijn tijd ver vooruit was, en natuurlijk De Ruyter, die wordt neergezet als een man die zijn gezinsgeluk opofferde voor het landsbelang en ook een mondig mens was, een voorstander van het poldermodel. Dat laatste blijkt zeker aan het einde van deze film. Reiné wist voor zijn film een rijke schare acteurs van naam te strikken.
De zwakste scènes spelen zich af aan het Engelse hof waar veteraan Charles Dance als koning Charles II behoorlijk schmierend de onbetrouwbare en hitsige machtswellusteling speelt. Beter doen de Nederlandse hoofdrolspelers het. Hoewel sommige dialogen weer veel te eigentijds klinken overtuigen de meeste personages zeker. Frank Lammers (De Ruyter) en Barry Atsma (Johann de Witt) spelen hun onderlinge confrontaties knap uit. Zij vormen het hart van dit, met 151 minuten erg lange drama, waarin het geweld redelijk binnen de perken blijft, zeker vergeleken met series als Games of Thrones.
Michiel de Ruyter is zonder meer de beste historische speelfilm die ooit in Nederland is gemaakt. Maar de recente concurrentie (Nova Zembla en vooral Kenau) was dan ook niet echt denderend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Michiel de Ruyterfilm krijgt twee versies
De historische speelfilm over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter gaat in twee verschillende versies in de bioscopen draaien. De eindmontage die regisseur Roel Reiné heeft afgeleverd, krijgt een keuring van 16 jaar en ouder. Maar de filmmaker heeft ook een iets minder expliciete versie gemaakt die van de Kijkwijzer het predicaat 12 jaar en ouder krijgt. -
PREMIUMdocumentaire
Graven in geschiedenis van seksclub Yab Yum is nog altijd linke soep: ‘Heb me niet altijd veilig gevoeld’
Film van de week. Yab Yum is al bijna vijftien jaar dicht. Toch is graven in de geschiedenis van het vermaarde bordeel nog altijd linke soep, ondervond documentairemaker Anna Maria van ‘t Hek. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Frank Lammers: Reinout Oerlemans is een matige regisseur
Frank Lammers heeft het razend druk. Hij werkt in Hamburg aan de verfilming van de schelmenroman J. Kessels: The Novel. Binnenkort is hij als zeeheld Michiel de Ruyter te zien in de gelijknamige historische spektakelfilm. De vergelijking met Reinout Oerlemans' hit Nova Zembla is snel gemaakt, maar daar wil de acteur niks van weten. ,,Dat zijn geen vergelijkingen. Nova Zembla was een mislukt 3-D-project van een matige regisseur."
-
'Michiel de Ruyter was een held en in geen geval rover'
De makers van de speelfilm Michiel de Ruyter herkennen zich niet in het beeld dat hun film 'een koloniale zeeschurk zou verheerlijken'. Dat meldt producent Klaas de Jong vandaag in een reactie op de actiegroep 'Michiel de Rover'. De schimmige club kondigde gisteren protesten aan tegen de film, die vanaf 29 januari in de bioscopen draait. -
PREMIUM
2 euro per maand meer betalen voor Disney+: daar krijg je een vrachtlading serieklassiekers voor terug
De concurrentiestrijd in streamingland verhardt. Vanaf 23 februari voegt Disney+ onder het nieuwe label Star een vrachtlading aan films en series aan zijn bibliotheek toe. Het gevolg is wel dat het maandbedrag wordt verhoogd van 6,99 naar 8,99 euro. ,,Dat is nog altijd voordeliger dan de andere partijen”, stelt Disney’s Country Manager Marco de Ruiter. ,,Wij zijn by far de beste deal in deze markt.” -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.