Volledig scherm
© PR

Nederhorror Sneekweek is niet bijster origineel

filmrecensieRegisseur Martijn Heijne heeft goed gekeken naar bekende Amerikaanse horrorfilms, toen hij de kans kreeg om Sneekweek te maken. De verwijzingen naar en imitaties van beproefd griezelvermaak uit Hollywood als I Know What You Did Last Summer, Halloween en Scream zijn legio.

horror

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Sneekweek

Daar is weinig mis mee, alleen blinkt zo'n film vervolgens niet uit door originaliteit. Wel opmerkelijk is de gekozen omgeving: Sneek tijdens het jaarlijkse Friese zeilfeest, waar brallerige studenten zich -  gedrenkt in alcohol - constant misdragen, het liefst met snelle seks. Een perfect decor voor een reeks moorden, waardoor een groepje studenten al snel wordt uitgedund. Twee jaar daarvoor kwam een vriend van hen tijdens een dranksessie om het leven. Wraak lijkt het motief om de verantwoordelijken één voor één op een zo lugubere wijze te doden.

Probleem van Sneekweek is dat de personages een flinterdun oppervlakkig karakter hebben. De meesten zijn onsympathiek, waardoor het de kijker worst is of zij wel of niet een spijker door het hoofd krijgen. Alleen Carolien Spoor krijgt de kans om iets meer uit haar rol te halen. Dat zal de liefhebbers vermoedelijk een zorg zijn. Deze Nederhorror is niet meer dan de bekende aftelsom met een thrillerelementje: wie is de dader? Ook die ontknoping is niet bijster origineel.

Regie: Martijn Heijne. Hoofdrollen: Carolien Spoor, Jelle de Jong, Frank Lammers en Holly Brood.