Volledig scherm
Scène uit Brozer. © YouTube

Nederlands Film Festival: vijf niet te missen films

VideoVanaf vanavond is Utrecht weer 10 dagen lang het toneel van het jaarlijkse Nederlands Film Festival (NFF). De 34ste editie van het evenement opent met de thriller Bloedlink in het vernieuwde TivoliVredenburg, de uitvalsbasis van het festival. Welke producties mag je zeker niet missen? Onze filmjournalist Ab Zagt tipt er vijf.

1. Brozer
Teder en intens drama over vier zussen van wie één, Muis, aan terminale kanker lijdt. Actrice Leonoor Pauw speelt min of meer zichzelf in deze film van Mijke de Jong. Film kwam deels improviserend tot stand.

2. Infiltrant
Sterk en strak misdaad-drama over een Marokkaanse politieman die moet infiltreren bij een Marokkaanse drugsbende. Sterke getergde en gekwelde vertolking van Nasrdin Dchar in de titelrol.

3. Aanmodderfakker
Een van de weinige komedies die op het Filmfestival draaien. Gijs Naber speelt een nietsnut, een soort kruising tussen Olblomov en The Big Lebowski. Fraai in beeld gebracht.

4. Mar en Sien
Korte documentaire van 35 minuten over de Werkteater-actrices Marja Kok en Shireen Stroker. De laatste heeft Alzheimer. Op een bank in een park halen zij herinneringen op, huilen, lachen en houden van elkaar.

5. Hollywood Banker
Documentaire, gemaakt door zijn dochter, over wijlen Frans Afman, een bankier die betrokken was bij Hollywoodproducties, zoals Dances with Wolves. Sterren als Kevin Costner en Mickey Rourke nemen hun hoed voor de Nederlander af.