Volledig scherm
De Amerikaanse acteur/komiek Kevin Hart, die in februari het Oscar-gala presenteert. © AFP

Oscar-presentator Kevin Hart trekt zich terug na ophef om anti-homo tweets

UpdateDe pas deze week aangekondigde presentator voor de komende Oscar-uitreiking, komiek en acteur Kevin Hart heeft zich teruggetrokken als presentator van de Oscars. Hij deed dat nadat hij in opspraak raakte nadat diverse oude anti-homo tweets van hem opgedoken. 

,,Ik heb de beslissing genomen om me terug te trekken van het presenteren van de Oscars. Dit doe ik omdat ik geen afleiding wil zijn op een avond die gaat om het vieren van zo veel getalenteerde artiesten. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de LHBT-gemeenschap voor mijn ongevoelige uitspraken uit het verleden”, meldt hij via Twitter.

Een dag eerder had hij nog gemeld dat mensen niet zo moeilijk moeten doen over oude tweets van hem. In een Instagrampost verklaarde hij de critici voor gek. ,,Ik zweer het je, de wereld is gek aan het worden, en ik ga me er niet door laten frustreren”, schreef hij.

Het gaat om honderden berichten, waarvan hij er sinds woensdag bekend werd dat hij volgend jaar februari het Oscar-gala mag presenteren, een aantal heeft verwijderd. Maar de screenshots van de meeste tweets zijn bewaard gebleven en daarover is in Amerikaanse filmmedia grote ophef ontstaan.

In een van de berichten schreef hij onder meer dat als zijn zoon ooit met zijn dochters poppenhuis zou spelen, hij het ding zou stukslaan op het hoofd van het kind en zou zeggen: ,,Stop daarmee, dat is gay.’’ Ook circuleerde op social media een passage uit zijn comedyshow Seriously Funny uit 2010. Daarin zei hij: ,,Een van mijn grootste angsten is dat mijn zoon homo is. Ik ben geen homofoob. Doe wat je wil, wees gelukkig. Maar ik als heteroseksuele man, als ik kan voorkomen dat mijn zoon homo wordt, dan doe ik dat.”

Die tweet verwijderde de comedian, pas de derde zwarte host in de 91-jarige geschiedenis van de Oscars die solo de prijsuitreiking presenteert. Maar op zijn timeline zijn nog altijd berichten te vinden waarin hij ‘homo’ als scheldwoord gebruikt. 

De Amerikaanse LHTBQ-rechtenorganisatie GLAAD vroeg om opheldering bij Hart, zijn management en tv-zender ABC, dat het Oscar-gala uitzendt. De Motion Picture Academy, organisator van de uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen, heeft nog niet gereageerd op de ophef.

‘Niet moeilijk doen’

Hart vindt dat mensen niet moeilijk moeten doen over zijn oude tweets, waarvan de meeste voor 2011 verstuurd zijn. In een Instagrampost verklaarde hij de critici donderdag voor gek. ,,Ik zweer het je, de wereld is gek aan het worden, en ik ga me er niet door laten frustreren’’, aldus de komiek. 

Hij vindt niet dat tweets van acht jaar geleden hem aangerekend hoeven te worden. ,,Ik ben bijna veertig jaar oud, als je niet gelooft dat mensen veranderen, groeien en zich ontwikkelen als ze ouder worden, dan weet ik niet wat ik je kan vertellen.’’ In het bijschrift meldt Kevin dat hij ‘van iedereen houdt’ en eindigt hij met ‘als je dat niet gelooft, dan ligt dat aan jezelf.’