Volledig scherm
De film vertelt het verhaal van de waargebeurde onterechte veroordeling van Lucia de Berk, die ook wel bekend stond als de Engel des Doods. © Filmstill

Oscarinzending Lucia de B. niet genomineerd als Beste Speelfilm

nff 2014De Nederlandse Oscarinzending Lucia de B. is volgens de jury van het Nederlands Filmfestival (NFF) niet goed genoeg voor een Gouden Kalf. De film van Paula van der Oest over de van moord verdachte Haagse verpleegster Lucia de Berk werd alleen voorgedragen in de categorie Beste Actrice (Ariane Schluter).

Elk jaar maakt de jury van het NFF merkwaardige keuzes. Deze keer lijkt het gezelschap vooral te hebben gekozen voor jong talent. Zo heeft het droogkomische Aanmodderfakker de meeste nominaties gekregen. Bij de genomineerde regisseurs staan geen bekende namen, maar vooral jong talent dat films als Nena (5 nominaties), Jongens (5 nominaties) en Aanmodderfakker (6 nominaties) heeft gemaakt. Daar is niets mis mee. Maar het is wel opvallend dat goed ontvangen films als Brozer en Dorsvloer vol confetti volledig zijn genegeerd. Ook de misdaaddrama's Bloedlink (de openingsfilm) en Infiltrant (dat op het prestigieuze festival van Toronto draaide) kregen geen enkele nominatie.

Wellicht zet de jury vrijdagavond bij de uitreiking een en ander recht om bij voorbeeld de volledige cast van Brozer een Speciale Juryprijs te gunnen. Bij de voorganger Broos (1997) werden alle hoofdrolspeelsters gezamenlijk beloond.

De belangrijkste Kalveren-nominaties:

Beste Film
- Aanmodderfakker
- Hemel Op Aarde
- Nena

Beste Acteur
- Gijs Naber (Aanmodderfakker)
- Jacob Derwig (Het Diner)
- Gijs Blom (Jongens)

Beste Actrice
- Ariane Schluter (Lucia De B.)
- Abbey Hoes (Nena)
- Sigrid ten Napel (Zomer)

Beste Regie
- Michiel ten Horn (Aanmodderfakker)
- Mischa Kamp (Jongens)
- Saskia Diesing (Nena)