Paddington pakt ons nu ook in op het witte doek

Een rode hoed, blauwe jas en om zijn nek hangt een kaartje met de tekst 'Zorg alstublieft goed voor deze beer. Bedankt'. Dat kan niemand anders dan Beertje Paddington zijn. De kleine pratende beer uit donker Peru is al 50 jaar populair en is vanaf morgen te zien in zijn eigen film.

Quote

Ik keek gewoon wat rond en zag een kleine beer, die mijn eerste vrouw gebruikte om de kast een beetje op te vullen

Schrijver Michael Bond
Volledig scherm
© Filmstill

Beertje Paddington is eerlijk gezegd best een lastig typje. Hij verft over andermans schilderijen heen, hij ontregelt het openbaar vervoer en hij heeft altijd een met marmelade druipende boterham in zijn hoed verstopt. De kleine beer is vast niet voor niets door zijn tante Lucy op een boot uit donker Peru gezet om zijn geluk in Londen te gaan beproeven.

Maar toch... Het zeer aaibare Beertje Paddington doet al 50 jaar de harten van velen smelten. Het levensverhaal van de harige rakker begon toen schrijver Michael Bond in 1958 in zijn werkkamer een eenzame knuffelbeer op een plank zag staan wegkwijnen. Het trof hem zo, dat Bond - in het dagelijks leven werkzaam bij de televisie - een verhaal over de knuffel schreef. ,,Ik keek gewoon wat rond en zag een kleine beer, die mijn eerste vrouw gebruikte om de kast een beetje op te vullen. En ik dacht hoe het zou zijn als een echte beer aankwam op het treinstation van Paddington en typte de eerste woorden. Het idee kwam gewoon plots bij me op,'' aldus Bond in een interview met de Britse krant The Guardian afgelopen november.

Stoutste, maar schattige kant
Ook in de film die vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen te zien is, laat de kleine Peruviaanse beer zich van zijn stoutste - maar oh zo schattige - kant zien. Zo eet hij zich rond aan lekkere taartjes, gebruikt hij de tandenborstel om zijn oren mee schoon te maken (en likt hij er tot grote hilariteit van de kijkers ook voorzichtig aan) en belandt hij in een waanzinnige achtervolging die hij ternauwernood overleeft.

Volledig scherm
© Filmstill
Quote

Dingen gebeuren nou eenmaal met Paddington. Rampen overkomen hem eigenlijk. Maar het loopt altijd goed voor hem af

Schrijver Michael Bond

Bond begrijpt de liefde voor de beer wel. ,,Paddington kan niet goed tegen onrecht. Hij is nooit ergens bang voor en gaat recht op zijn doel af. En als hij iemand onaardig vindt, dan geeft hij 'zijn harde blik'.''

Inmiddels zijn er wereldwijd 35 miljoen boeken over de rechtvaardige Paddington verkocht. Bond, inmiddels 88, schrijft nog steeds boeken over de beer. Daarnaast worden de verhalen in twintig landen uitgegeven en vertaald in meer dan veertig talen. En dan zijn er nog de vele televisieseries, toneelstukken en natuurlijk de knuffels. Het verhaal gaat dat de eerste knuffel is bedacht en gemaakt door de Britse ontwerpster Shirley Clarkson, die eind jaren 50 de eerste Paddington-beer maakte als kerstcadeau voor haar zoontje (en nu Top Gear-presentator) Jeremy.

Vloekwoorden
Over de film Paddington was de afgelopen maanden nogal wat te doen. De kinderfilm, die ook bijzonder leuk is voor volwassenen, kreeg van de strenge Britse beoordelingscommissie het predicaat PG (parental guidance), oftewel 'voor alle leeftijden, maar sommige scènes kunnen ongeschikt zijn voor kinderen onder de 8 jaar'. Er zouden te veel uitingen van licht geweld, seksuele toespelingen en vloekwoorden in voorkomen. Ook in Nederland is de film geschikt bevonden voor 6 jaar en ouder. Maar laat dat niemand afschrikken. Juist Paddingtons menselijkheid geeft hem karakter. En omdat het een beertje is dat anderen nooit opzettelijk kwaad doet, vergeven we hem direct al zijn ondeugendheden. Of, zoals Karen Jankel, dochter van schrijver Bond, het zegt: ,,Dingen gebeuren nou eenmaal met Paddington. Rampen overkomen hem eigenlijk. Maar het loopt altijd goed voor hem af.''

Volledig scherm
© Filmstill