Volledig scherm
Hadewych op de rode loper van het Gala van de Nederlandse Film, vrijdag in Utrecht © Suzanne Borgdorff

Prijzenregen voor Borgman gaat maar door

Regisseur Alex van Warmerdam kan nog een prijs aan zijn toch al goedgevulde plank voor Borgman toevoegen. De zwarte komedie werd afgelopen weekeinde op het 19de Internationale Filmfestival van Lund in Zweden bekroond met de prijs voor beste film van het jaar.

Volledig scherm
Regisseur Alex van Warmerdam (links) en actrice Hadewych Minis (rechts). © epa

De jury prees Borgman, dat vertelt over een vreemdeling die het leven van een gezin in een villa flink overhoop haalt, om zijn 'originaliteit en de manier waarop Van Warmerdam op zijn geheel eigen wijze trouw blijft aan het fantastische genre. Borgman is grimmig en verontrustend, een duister sprookje over het kwaad waar we geen vat op krijgen.'

Drie Gouden Kalveren en prijzen in Servië en Griekenland
Eerder won Van Warmerdam al soortgelijke prijzen in Servië en Griekenland. Ook kreeg de Nederlandse regisseur de afgelopen tijd op een aantal festivals oeuvreprijzen uitgereikt en won Borgman vrijdag op het Nederlands Film Festival drie Gouden Kalveren: voor beste film, beste scenario en beste actrice (Hadewych Minis).

In première in Cannes
De zwarte komedie ging eerder dit jaar in première op het Filmfestival in Cannes en vertegenwoordigt Nederland binnenkort ook bij de verdeling van de Oscarnominaties. Borgman, die nu in de Nederlandse bioscopen te zien is, werd bovendien al aan enkele tientallen landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten.