Volledig scherm
Samuel L. Jackson in de film. © PR

Quentin Tarantino slaat weer eens door

FilmrecensieNiemand kan zulke gevatte dialogen schrijven als Quentin Tarantino. Maar een mens kan ook overdrijven, zelfs als het zijn eigen specialiteit betreft. Het probleem van The Hateful Eight, een western met een sterk toneelmatig karakter, is dat Tarantino te gesteld is op zijn eigen taalvaardigheid.

Volledig scherm
Quentin Tarantino. © Photo News

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Hateful Eight

In 167 minuten blinkt zijn cast vooral uit in grof taalgebruik dat tot vervelens toe wordt herhaald. Op den duur verliezen de dialogen door het afstompende effect hun werking.

Wat de plot van The Hateful Eight betreft heeft Tarantino goed naar Agatha Christie gekeken. Haar boek And Then There Were None, waarin alle personages één voor één worden vermoord, heeft veel raakvlakken met de gebeurtenissen in de afgelegen herberg waar een bont stel reizigers van een postkoets voor de sneeuwstorm schuilt.

Geweld
Het gezelschap bestaat uit een premiejager (Kurt Russell) die zijn vrouwelijke prooi, een moordenares (Jennifer Jason Leigh), om de haverklap een muilpeer geeft. Ook wat geweld betreft houdt Tarantino zich niet in. Zijn vaste keuze Samuel L. Jackson speelt de interessantste rol: een held uit de Burgeroorlog die de spil vormt in deze ultragewelddadige aftelsom. 

Weer is Tarantino er in geslaagd een controversiële film te maken. Deze keer is er discussie over het vrouwonvriendelijk karakter door het herhaaldelijk aftuigen van Leigh. Ophef is altijd goed voor de kaartverkoop. Dat weet Tarantino als geen ander.

Regie: Quentin Tarantino. Hoofdrollen: Samuel L. Jackson, Kurt Russell en Jennifer Jason Leigh.