Volledig scherm
Rutger Hauer werd zondagnacht herdacht tijdens de Oscar-uitreiking in Hollywood. © ANP Kippa

Rutger Hauer geëerd op Oscar-gala

De Nederlandse acteur Rutger Hauer, die half juli overleed, werd zondag tijdens de Oscaruitreiking geëerd. Zijn beeltenis zat in het blokje In memoriam, waarin de Academy die de prijzen uitreikt overleden filmhelden herdenkt. Tijdens de compilatie zong Billie Eilish een cover van het nummer Yesterday van de Beatles.

Hauer werkte vanaf begin jaren 80 in Hollywood, waar hij speelde in hits als Nighthawks, Blade Runner, The Hitcher en Batman Begins.

Vrienden en familie van Hauer hielden twee weken geleden een memorial in Friesland, in zijn woonplaats Beetsterzwaag. Bij het evenement waren zo’n 120 genodigden aanwezig. Tot de gasten behoorden Hollywood-sterren als Sharon Stone en Miranda Richardson en Nederlandse filmprominenten als Monique van de Ven, René Mioch, Reinout Scholten van Aschat, Rolf Dekens en Diederik van Rooijen.

Ter nagedachtenis aan de filmster werd vorige maand de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. De eerste Rutger Hauer Award ging naar Paul Verhoeven, met wie de overleden acteur vijf keer samenwerkte. Zij maakten samen de iconische ridderserie Floris en filmklassiekers als Soldaat van Oranje en Turks Fruit.

Volledig scherm
Billie Eilish performs tijdens haar optreden op het Oscar-gala. © AFP
  1. Jury komt nog niet tot een oordeel in zaak-Weinstein

    Jury komt nog niet tot een oordeel in zaak-Wein­stein

    De jury die moet oordelen of Harvey Weinstein schuldig is inzake de drie aanklachten van seksueel misbruik die tegen hem lopen, heeft op hun eerste dag na de slotpleidooien van beide kanten de rechtszaal onverrichterzake verlaten. De zeven mannen en vijf vrouwen die over het lot van de gevallen Hollywood-producer moeten beslissen werden het nog niet eens over de uitkomst en gaan daarom verder in beraad met elkaar. Dit meldt Variety.