Volledig scherm
© PR

The Danish Girl: bijzondere transformatie van Redmayne

filmrecensieNa zijn Oscarwinnende film The King's Speech komt regisseur Tom Hooper met een opvolger waarin hij weer een man voorstelt die worstelt met een belangrijke horde in zijn leven.

drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Danish Girl

Het lot van de Deense schilder Einar Wegener is veel ingrijpender dan een koning met een spraakgebrek. Hij wil zich tot vrouw laten opereren. De kunstenaar was in dat opzicht een pionier. In het Kopenhagen van 1920 werd hij vooral als een psychisch probleemgeval behandeld. De meeste artsen willen hem in een inrichting opbergen, omdat hij naar hun oordeel aan schizofrenie zou lijden.

In The Danish Girl zoomt Hooper vooral in op het huwelijk van Wegener die getrouwd is met een schilderes (gespeeld door Alicia Vikander) die na een aanvankelijke schok steeds meer begrip voor haar man krijgt en hem zelfs als vrouw laat poseren. Voor haar ogen ziet zij hoe haar man in een vrouw verandert, lang voordat er sprake is van een operatie.

The Danish Girl is een fraai subtiel portret, dat zwaar leunt op de vertolking van Oscarwinnaar Eddie Redmayne (The Theory of Everything). Hij toont de moed, de angst, de wanhoop, de wilskracht van Einar die later Lili wordt. Zijn rol is weer een bijzondere krachttoer waarin de transformatie van man naar vrouw volstrekt geloofwaardig verloopt.

Regie: Tom Hooper. Hoofdrollen: Eddie Redmayne, Alicia Vikander en Matthias Schoenaerts.