Volledig scherm
Tom Hanks © AP

Tom Hanks geëerd met oeuvreprijs bij Golden Globes

Een zichtbaar ontroerde Tom Hanks heeft vannacht bij de Golden Globes de prijs voor zijn gehele oeuvre in ontvangst mogen nemen. De Cecil B. DeMille-prijs is een erkenning voor de indrukwekkende carrière van de 63-jarige Hanks, die wordt beschouwd als één van de aardigste mannen in de filmwereld.

Beelden van de vele films waarin hij gedurende zijn 30-jarige carrière figureerde passeerden de revue, van de tv-komedie ‘The Love Boat’ uit de jaren ‘70 tot het aids-drama ‘Philadelphia’, van de komedie ‘Forrest Gump’ en ‘Sleepless in Seattle’ tot de oorlogsfilm ‘Saving Private Ryan’. Hanks had grote moeite zijn tranen binnen te houden en met schorre stem grapte hij dat een zware verkoudheid hem bijzonder emotioneel had gemaakt.

Beetje jatwerk

Hij bedankte zijn vrouw Rita Wilson en vijf kinderen omstandig, evenals een lange lijst van acteurs en regisseurs die hebben bijgedragen aan zijn succes. ,,Je bent een sukkel als je niet een beetje jat van iedereen met wie je samenwerkt’’, zei hij, waarna hij Meryl Streep, Meg Ryan, Denzel Washington en Charlize Theron bij naam noemde.

Hanks brak in 1988 door met zijn rol in de film ‘Big’, waarin hij een tiener speelt die wakker wordt en in het lichaam van een volwassene.

De Cecil B. DeMille-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een acteur, regisseur of producent die een blijvende impact op de filmwereld heeft achtergelaten. Eerdere winnaars zijn onder anderen Steven Spielberg, Meryl Streep, Oprah Winfrey, Jeff Bridges en Harrison Ford.