Vijf filmsterren: Dunkirk maakt doodsangst voelbaar

filmrecensieFilmredacteur Ab Zagt deelt in deze recensie voor de eerste keer dit jaar vijf filmsterren uit. Hij mocht als een van de eerste filmjournalisten het indrukwekkende oorlogsdrama Dunkirk, de nieuwe film van regisseur Christopher Nolan, zien. 
Wat is je beste oorlogsfilm aller tijden? Stem hieronder op je favoriet.

Volledig scherm
Ab Zagt © Marco de Swart

De speciale vertoning vond om 07.00 uur 's ochtends plaats in het Londense theater BFI IMAX. De locatie werd speciaal gekozen door Nolan die wilde dat de media bij voorkeur zijn film op het 70 mm IMAX-formaat bekeken. De impact van een dergelijke voorstelling is anders dan een reguliere bioscoopvertoning. 

Nolan is dan ook een groot voorstander van een zo groot mogelijk filmformaat. De onderstaande filmrecensie is gebaseerd op het ideale formaat dat Nolan bij het maken van Dunkirk voor ogen stond.

Helaas kunnen Nederlandse filmliefhebbers niet van dit formaat genieten. In Nederland vertonen zes theaters de film op IMAX. De overige 114 zalen vertonen het gebruikelijke formaat. Pas over een maand vertoont het filmmuseum EYE in Amsterdam de 70 mm versie.