Volledig scherm
Woody Allen © AFP

Woody Allen trekt klacht tegen Amazon in

De Amerikaanse filmregisseur Woody Allen trekt zijn klacht tegen filmstudio Amazon in. Hij had het bedrijf voor de rechter gesleept wegens contractbreuk, maar de twee partijen zouden hun juridische geschil hebben bijgelegd, zo blijkt uit documenten die vrijdagavond zijn ingediend bij een rechtbank in New York.

Allen diende in januari een klacht in tegen Amazon. Volgens de regisseur wilde Amazon in juni een einde maken aan een contract tussen beide partijen, maar weigerde het bedrijf om de 9 miljoen dollar te betalen die toegezegd waren voor de financiering van de film ‘A Rainy Day in New York’, die al gedraaid was.

In totaal eiste de regisseur 68 miljoen dollar van het bedrijf, aangezien er ook al financiering was afgesproken voor drie andere films, gepland voor respectievelijk 2018, 2019 en 2020.

Wat Allen en Amazon uiteindelijk overeengekomen zijn, is niet bekendgemaakt. Maar bronnen verklaren tegen de gespecialiseerde site Deadline dat er ‘geen winnaar is’.

Beschuldigd van seksueel misbruik

Allen werd beschuldigd van seksueel misbruik van zijn adoptiedochter Dylan Farrow in 1992, toen ze zeven jaar oud was. Na twee onderzoeken werd hij echter buiten vervolging gesteld. Maar Dylan Farrow, gesteund door haar adoptiemoeder Mia Farrow en haar broer Ronan Farrow, heeft de beschuldigingen regelmatig publiekelijk herhaald, de laatste keer in januari 2018. Woody Allen blijft ze ontkennen.

Na de beschuldigingen besloot Amazon ‘A Rainy Day in New York’ niet uit te brengen in de Verenigde Staten, wel daarbuiten. Verscheidene acteurs hebben gezegd niet meer met Allen te willen samenwerken.