Volledig scherm
Will Smith op het filmfestival van Cannes. © Getty Images

Zelfs jury Cannes verdeeld over deelname Netflix-films

De selectie van twee Netflix-producties in de competitie van het Internationale Filmfestival van Cannes zorgt voor steeds meer controverse. Zelfs binnen de gelederen van de jury lopen de meningen uiteen.

Het leidde op de eerste dag van het festival tot een openbaar meningsverschil tussen juryvoorzitter Pedro Almodóvar en Hollywoodster Will Smith die ook deel uitmaakt van het gezelschap dat de Gouden Palm moet toekennen.

Filmpuritein Almodóvar verklaarde dat hij niet van plan is om films te bekronen die niet in de bioscoop worden vertoond. Hij doelde daarbij op Okja (een film over een vriendelijk monster) en het familiedrama The Meyerowitz Stories, beide gemaakt in opdracht van Netflix.

Niet op groot doek

In de meeste landen halen deze films niet de bioscoop. Voorlopige uitzonderingen zijn de Verenigde Staten en Engeland, waar de films uitsluitend in de filmtheaters worden gedraaid om volgend jaar in aanmerking te komen voor eventuele Oscar- en Bafta-nominaties.

,,Ik ga niet stemmen op films die alleen maar in de huiskamer te zien zullen zijn. Films moeten op een groot doek gezien worden’’, verklaarde Almodóvar onomwonden.

Quote

Ik zie geen bezwaar tussen films kijken in de bioscoop of thuis op de bank. Het zijn totaal verschillende vormen van amusement.

Will Smith

Mede-jurylid Will Smith had een totaal andere visie. Doelend op het kijkgedrag van zijn drie kinderen, die tussen de 16 en 24 jaar oud zijn. ,,Ik zie geen bezwaar tussen films kijken in de bioscoop of thuis op de bank. Het zijn totaal verschillende vormen van amusement. Mijn kinderen gaan nog steeds naar de bioscoop. Het aanbod van Netflix heeft daar geen invloed op. Sterker nog: het heeft hen in contact gebracht met filmmakers van wie zij normaal gesproken nooit hadden gehoord.’’