Volledig scherm
PREMIUM
Een eerdere bijvoeractie in de Oostvaardersplassen, in april 2018. © Maarten Hartman

Actie bij Oostvaardersplassen is reactie op ‘onwilligheid’ provincie, zegt organisator

De recente actie bij de Oostvaardersplassen, waar afgelopen weekend hooi over het hek werd gegooid, is een reactie op ‘onwilligheid’ van de provincie Flevoland. Dat zegt Bas Metzemaekers, een van de organisatoren. 

Op drie plekken werd in de nacht van zaterdag op zondag hooi gedumpt in de Oostvaardersplassen. Volgens Metzemaekers, een bekende activist, waren zo’n twintig mensen betrokken bij deze actie. Hij laat in het midden of hij zelf aanwezig was. ,,Ik heb geen trek om de schade te betalen’’, zegt Metzemaekers die bij een eerdere actie werd aangehouden en in de cel werd gezet.

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.