Volledig scherm
Het stadhuis van Almere. © ANP XTRA

Almere lekt gegevens van bijna 600 inwoners door verkeerde instelling tijdens printen

De gemeente Almere heeft 583 brieven over achterstallige belastingbetalingen verstuurd met daarop gegevens van andere inwoners. Door een verkeerde instelling tijdens het printen belandde op de achterkant van elke brief naam- en adresgegevens van een andere persoon dan de ontvanger van de brief.

Ook was het openstaande bedrag van diegene te lezen. Het burgerservicenummer was niet op de brief vermeld.

De brief werd op 15 augustus verstuurd, laat het college van burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad. De fout heeft betrekking op 1166 inwoners. Een deel van hen kreeg een brief met gegevens van anderen. Anderen kregen helemaal geen brief, omdat hun gegevens bij een andere inwoner op de brief terecht waren gekomen.

De gemeente heeft de dag na de fout direct een herstelbrief en een excuusbrief verzonden aan alle betrokkenen. Ook is het lek gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens b en w heeft de fout niet geleid tot veel vragen van inwoners. Een persoon heeft een klacht ingediend. Hij was bang dat zijn burgerservicenummer was komen te liggen door het lek, maar dit was dus niet het geval.

De betreffende afdeling waar de fout werd gemaakt heeft maatregelen genomen om in de toekomst te voorkomen dat brieven zonder controle en zonder goedkeuring van de interne opdrachtgever op de post gaan.