Volledig scherm
Ali B draagt de vlag over aan burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere tijdens de slotceremonie van de Floriade 2012. De organisatie van de zesde Wereldtuinbouwtentoonstelling heeft officieel het stokje overgedragen aan Almere. © ANP

Almere moet icoon overhouden aan Floriade

Een iconische toren op het Floriadeterrein moet de inwoners van Almere in de lengte der dagen herinneren aan de wereldtuinbouw tentoonstelling. Dat meldt Almere Deze Week.

In een gesprek met de lokale nieuwswebsite doet directeur Peter Verdaasdonk de stand van zaken aangaande de Floradia Expo 2022 uit de doeken. Zo hebben momenteel veertien landen toegezegd deel te nemen aan het evenement. Uiteindelijk verwacht Verdaasdonk dat zo'n dertig tot veertig landen zullen meedoen. 

Ook zijn er plannen voor een groot paviljoen waar 17 met name Afrikaanse landen hun intrek nemen. ,,Dan zitten we dus al op 31 landen‘’, aldus Verdaadsonk. De kans dat het evenement nu nog wordt geannuleerd acht hij uitgesloten. 

Voor het eind van het jaar hoopt hij bekend te maken welk icoon Almere overhoudt aan de organisatie van de Floriade. Het gebouw moet komen op Central Square, waar eerst de voormalige camping stond. De hoop is dat er twee miljoen bezoekers naar de tentoonstelling komen, maar Verdaasdonk kan niks garanderen. ,,We praten hier over een wereldtentoonstelling. Er kan van alles op het wereldtoneel gebeuren wat van invloed is.‘’

Wat mogelijk nog wel roet in het eten kan gooien is de stikstof-problematiek. Er is een taskforce opgericht die gaat onderzoeken hoe het stikstof-doolhof genavigeerd moet worden.