Volledig scherm
Franc Weerwind, burgemeester van Almere © ANP

Almere: specialisten moeten nu ‘normaal’ politiewerk doen

Politie-onderzoekBurgemeester Franc Weerwind van Almere maakt zich zorgen over de politiecapaciteit. Hij vindt dat de landelijke politiek met een oplossing moet komen. 

Welke gevolgen ondervindt uw gemeente van het personeelstekort bij de politie?

,,De politie heeft een bepaalde capaciteit en zet deze in. Daarbinnen zal er altijd gekozen en geprioriteerd moeten worden, dat is altijd al zo geweest. In Almere betekent het bijvoorbeeld dat de politiemedewerkers van het HighImpactCrime-team – dat is een team dat zich richt op misdrijven met een grote impact, waaronder woninginbraken – nóg meer flexibel moeten mee draaien in het rooster, dus nog meer andere, reguliere, politietaken moeten gaan verrichten. Daarnaast is de politiecapaciteit op dit moment, meer nog dan voorheen, onderwerp van gesprek in de lokale driehoek en op districtsniveau. Daar zijn nog geen gezamenlijke definitieve keuzes in gemaakt.”

In hoeverre maakt u zich zorgen om deze ontwikkeling, en waarom?

,,De burgemeester maakt zich met een heleboel andere burgemeesters zorgen over de politiecapaciteit. Mede vanwege pensionering van politiemensen heeft de politie te maken met een grote uitstroom. Hierdoor is het aantal beschikbare functies en de bezetting daarvan niet met elkaar in balans. Het tekort wordt nog eens versterkt doordat lokale capaciteit wordt ingezet op landelijk niveau in het kader van het stelsel bewaken en beveiligen. Dit slaat een gat in de beschikbare capaciteit. De schaarse politiecapaciteit is echter een landelijk probleem waar op landelijk niveau een structurele oplossing voor gevonden moet worden.”

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.