Volledig scherm
Kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen, oktober 2018. Op deze plek komt het MFG2 te staan. © Foto Archief Freddy Schinkel

Biddinghuizen telt af naar opening MFG2: ‘Mijlpaal voor het dorp’

De klok op de website is aan het aftellen: nog 518 dagen en het multifunctioneel gebouw in Biddinghuizen (of: MFG2) opent de deuren. Oftewel, bijna alle sociale dorpsactiviteiten onder een dak. Een update.     

Het dorp heeft er lang op moeten wachten. De eerste plannen stammen al uit 2006, zegt Wilma Foppen van de Stichting MFG2. Toen presenteerde een groep bewoners een bidboek voor een multifunctioneel centrum. Ze mikten op 2009. Het werd jaren later. En er kwam geen MFC, maar een multifunctioneel gebouw (MFG) in twee delen.   

MFG1, een gezamenlijk onderkomen voor de drie basisscholen, de bieb en de kinderopvang, werd in 2013 geopend. MFG2, een vervangend onderkomen voor het dorpshuis, kerkcentrum De Voorhof en de gymzaal aan de Sportlaan, volgt in maart of april 2021. ,,Alle functies komen daar samen’’, zegt Foppen. Stichting MFG2 , eind 2013 opgericht, is de motor achter de plannen. 

Handtekeningenactie  

De weg naar MFG2 was allesbehalve makkelijk. Zo bleek in 2015 dat de plannen duurder waren dan geraamd. En twee jaar geleden begonnen leden van de Protestantse Gemeente een handtekeningenactie voor het behoud van De Voorhof. Vorig jaar maakte ook erfgoedstichting het Cuypersgenootschap bezwaar tegen de sloop van de kerk.  ‘De ideale gedachte van de oecumene’, schreef de stichting over het gebouw uit de tweede helft van de jaren 60 met een katholieke en een protestantse kerkzaal. 

Quote

We gaan beginnen en dat is een mijlpaal voor het dorp

Wilma Foppen, Stichting MFG2

Het mocht niet baten, vorig jaar zette de gemeenteraad het sein op groep voor de bouw van MFG2. Donderdagmiddag wordt een bouwbord bij De Voorhof onthuld. Alle reden voor een feestje, zegt Foppen. ,,We gaan beginnen en dat is een mijlpaal voor het dorp’’. De sloopwerkzaamheden ín het kerkcentrum zijn overigens al van start gegaan, vertelt ze. ,,En een middenstuk is al weg. Dat is goed van de buitenkant te zien’’.    

Nieuwe kerkzaal

De katholieken kerken momenteel tijdelijk in het protestantse deel, aldus Foppen. ,,Het katholieke deel van De Voorhof wordt nu verbouwd tot een nieuwe kerkzaal, voor zowel de Protestantse Gemeente als de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap. Alleen de buitenkant blijft staan. Het protestantse deel wordt afgebroken. Op die plek komt de nieuwe sportzaal te staan.’’ Dorpshuis Het Koetshuis gaat pas tegen de vlakte als MFG2 er staat, zegt Foppen. Zodat de activiteiten niet te hoeven worden opgeschort. 

Het multifunctioneel gebouw moet een ‘bruisende’ plek worden, zei Henk Stoer, toenmalig voorzitter van Stichting MFG2, vorig jaar tegen deze krant. ,,Nu zit alles nog verspreid over drie locaties, straks hebben we één gebouw centraal in het dorp.”