Volledig scherm
Een van de schepen in Lelystad die in botsing kwam. © Landelijke Eenheid Noordwest

Botsing tussen tanker en zeehandelsschip in sluis bij Lelystad

Twee schepen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag hard op elkaar geknald in Lelystad. Dat meldt de Politie Landelijke Eenheid Noord West. De aanvaring vond plaats bij Houtribsluis, die toegang geeft tot het Markermeer. Eén schip is ernstig beschadigd. 

Het betrof een botsing tussen een binnenvaart-olietanker en een kruiplinecoaster (zeehandelsschip). De schepen probeerden elkaar bij de sluis te passeren. De schipper van het zeehandelsschip kreeg zijn schip niet meer in de ‘achteruit-vaartstand’. De tanker ging vooruit, terwijl het zeehandelsschip nog geen ruimte had gemaakt. Bij de botsing werd ook de sluisdeur geraakt. Die liep ernstige schade op. Er vielen geen menselijke slachtoffers bij de aanvaring. 

Onderzoek

Beide schippers hebben met hun schepen een vaarverbod gekregen, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil de schepen onderzoeken. De consequenties hadden groter kunnen zijn, daarom wil ILT de exacte toedracht weten. Geluk bij een ongeluk was dat er in de tanker geen gevaarlijke stoffen zaten.