Volledig scherm
Olcay Gulsen als tijdelijke mantelzorger van Adri de Visser uit Harderwijk in het televisieprogramma Zorg uit handen van Omroep MAX. De omroep wilde met dit programma laten zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders. Gulsen verving tijdelijk Adri’s vrouw Regine. © Omroep MAX

‘Brummen en Raalte geven mantelzorgers geen extraatje, Lelystad meest ruimhartig’ (Hoe zit dat in jouw gemeente?)

Brummen en Raalte zijn in deze regio de enige gemeenten die geen extraatje over hebben voor mantelzorgers. Dat stelt MantelzorgNL aan de hand van eigen onderzoek dat vandaag verschijnt in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg. Lelystad is in deze regio de meest ruimhartige gemeente, zij geven elke mantelzorger 180 euro contant.

Het gaat bij dit soort extraatjes om de zogenaamde ‘mantelzorgwaardering’ die gemeenten al dan niet verstrekken op de Dag van de Mantelzorg (10 november). Extraatjes die per gemeente nogal verschillen volgens MantelzorgNL. De één verstrekt cash, de ander waardebonnen en een derde doet het af met een bloemetje.

Budget: 143.000.000 euro 

Ruim veertig gemeenten doen volgens MantelzorgNL echter helemaal niets, terwijl zij jaarlijks wel een budget krijgen van het Rijk voor ‘ondersteuning en waardering van mantelzorgers’. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn er 4,4 miljoen mantelzorger in Nederland die samen goed zijn voor een ‘waarderingsbudget’ van het Rijk van bijna 143.000.000 euro in 2019.

Een budget dat verdeeld wordt over gemeenten die daaruit naar eigen invulling extraatjes kunnen uitdelen op de Dag van de Mantelzorg. Echter dus niet in Brummen en Raalte, terwijl die gemeenten daarvoor budgetten kregen van respectievelijk 200.000 en bijna 320.000 euro, blijkt uit een overzicht van MantelzorgNL.

Lelystad heeft overigens ongeveer 700.000 euro te spenderen, Deventer 900.000 euro, Zwolle 1.000.000 en Apeldoorn 1.500.000.

Lelystad ruimhartig

In onderstaand interactief kaartje staat wat uw gemeente doet (of laat) als het gaat om mantelzorgwaardering. Daaruit blijkt dat Lelystad in onze regio het meest ruimhartig is als het gaat om een extraatje voor mantelzorgers: 180 euro contant.

Deventer geeft mantelzorgers 50 euro contant, Apeldoorn 75 euro en Zwolle verstrekt een cadeaubon voor een onbekend bedrag of een bioscoopbon. De meeste gemeenten in deze regio geven 100 euro contanten.

Op landelijk niveau is overigens gemeente De Wolden, waarbinnen Ruinerwold valt, koploper als het gaat om de hoogte van een attentie: 300 euro in contanten. Baarn en het Gelderse Overbetuwe volgen met 225 en 200 euro per mantelzorger.

Dalfsen en Steenwijk

Wat Dalfsen en Steenwijk gaan doen, is de onderzoekers niet duidelijk geworden. De gemeente Dalfsen laat via haar site weten dat zij blij is met inwoners die zich inzetten als mantelzorger en dat er medio november meer informatie wordt verstrekt over mantelzorgwaardering.

Steenwijkerland waardeert haar mantelzorgers op eigen wijze: op vrijdag 8 november zullen mantelzorgers tijdens een feestelijke middag in theater De Meenthe in het zonnetje worden gezet.

MantelzorgNL

Liesbeth Hoogendijk (bestuurder MantelzorgNL) laat weten: ,,In gemeenten waar individuele waardering is afgeschaft, kan het niet zo zijn dat geld dat bedoeld is voor mantelzorgers, wordt gebruikt voor geheel andere doeleinden. Sommige gemeenten die de waardering hebben afgeschaft, gebruiken het vrijgekomen geld voor ondersteuning van mantelzorgers, maar vaak is het ook moeilijk te achterhalen voor welke doeleinden het is ingezet.’’

Brummen en Raalte: ‘Wij waarderen mantelzorg wel degelijk!’

Op de gemeentelijke burelen van Brummen en Raalte is men het niet eens met de conclusie van MantelzorgNL. 

Jannieke Groteboer – Wolterink (woordvoerder gemeente Raalte): ,,In Raalte is zeker wel sprake van mantelzorgwaardering. In onze gemeente hebben we er echter voor gekozen om de mantelzorgers op een andere manier te waarderen.’’

Zij noemt voorbeelden als ‘een luisterend oor, ondersteuning en erkenning’. ,,Dit wordt in onze gemeente vormgegeven via de organisaties Carinova en Evenmens. Naast dat deze organisaties individuele ondersteuning bieden, organiseren ze het hele jaar door verschillende activiteiten en uitjes voor de diverse mantelzorgers, van jong tot oud. Ook organiseren zij rondom de Dag van de Mantelzorg een paar leuke festiviteiten.’’

Gert-Jan van Dijk (woordvoerder gemeente Brummen): ,,Onze mantelzorgwaarderingsbonnen zijn weliswaar afgeschaft, maar daarvoor zijn andere initiatieven voor teruggekomen. De gemeente Brummen zet juist fors in op erkenning, waardering én ondersteuning van mantelzorgers.’’

Hij noemt Knooppunt Mantelzorg. ,,Een netwerkorganisatie die wij in het leven hebben geroepen om met allerlei andere partijen passende zorg en ondersteuning te bieden. Onder die vlag worden waardevolle bijeenkomsten georganiseerd waarbij juist erkenning, waardering en ondersteuning centraal staan.’’

q