Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf voor overval sushi-bezorger en tankstation

De 20-jarige Tarek N. uit Lelystad is dinsdag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. N. was betrokken bij een poging om een sushi-bezorger te overvallen en bij een overval op Shell-tankstation Van Staveren in Lelystad.

Twee weken geleden ontkende N. ter zitting betrokken te zijn geweest bij de gebeurtenissen. Hij vertelde dat hij op 2 januari met vrienden was die besloten om een sushi-bezorger te overvallen. ‘Ik dacht dat ze het niet meenden, dat ze gewoon stoer aan het doen waren.’

Maar even later belden ze met zijn telefoon Sushi Nippon en bestelden de duurste sushi die er was. Toen de bezorger kwam, probeerden de mannen hem zijn portemonnee afhandig te maken door te dreigen met een mes. Zijn scooter werd vernield en hij kreeg een paar klappen te verduren.

‘Ik vond dat heel erg om te zien’, legde hij de rechters uit. Zo’n zelfde soort verhaal vertelde hij over de overval op Shell-tankstation Van Staveren in zijn woonplaats. De pompbediende werd door mannen met bivakmutsen en een groot mes gedwongen tot het afgeven van geld en pakjes sigaretten.

N. zou bij die overval hebben geholpen door tips te geven aan de daders en ook van te voren een pakje kauwgom te halen om de boel te verkennen. Hij ontkent dat, al bevestigde hij wel dat hij na de overval een nepmelding deed bij de alarmcentrale. Daar zei hij dat hij een Antiliaan had zijn wegrennen bij het tankstation.

‘Dat deed ik ook onder druk van mijn vrienden’, zei hij tegen de rechtbank. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie. Die had ook nog om schadevergoedingen van 800 euro per slachtoffer gevraagd. De rechtbank wijst alleen die voor de sushi-bezorger toe. De medewerker van het tankstation heeft namelijk niet aangetoond dat hij na de overval psychische hulp nodig had.

  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.