Stadhuis van Almere.
Volledig scherm
Stadhuis van Almere. © ANP XTRA

D66 Almere stelt vragen over meten luchtkwaliteit

D66 Almere wil dat de gemeente de luchtkwaliteit en geluidsbelasting in de stad daadwerkelijk gaat meten, in plaats van berekenen zoals nu gebeurt. Dat schrijft Almere Deze Week

De gemeente nam een jaar geleden een voorstel aan van D66 om luchtkwaliteit en geluidbelasting in de stad te te meten. De bedoeling was om stikstof- en fijnstofuitstoot daadwerkelijk te meten en niet te bereken zoals nu gebeurd. Hetzelfde geldt voor geluidsbelasting.

D66 stelt dat met het meten een reëel beeld ontstaat, waarmee betere besluiten kunnen worden genomen om de gezondheid van Almeerders te bevorderen. Een meerderheid van de raad is het met de partij eens. D66 zegt dat het college treuzelt omdat meten geld kost.

Met dit argument neemt D66 echter geen genoegen. De partij heeft vragen gesteld. ,,We willen weten of het college van plan is om bij het RIVM een meetstation aan te vragen, mogelijk kan dat zelfs zelfs subsidie”, vraagt Ton Lesscher van de D66.

Ook vindt de partij de huidige ongunstige financiële situatie geen excuus. Zo geeft ze aan dat er genoeg alternatieven te bedenken zijn. Zo zouden partners en bewoners gestimuleerd kunnen worden om mee te doen. Op die manier zou er een stadsbreed meet-netwerk opgezet kunnen worden. 

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.