Volledig scherm
Rechtbank Lelystad © ANP

Drie jaar geëist tegen Pjotr K. (32) voor steekpartij in Lelystad: ‘Het gebeurde zo snel, ik was in paniek’

De aanleiding is de 32-jarige Pjotr K. uit Lelystad ook niet helemaal duidelijk. Maar vast staat wel dat hij op 3 januari iemand neerstak na wat te hebben geborreld met zijn Poolse collega’s in een woning aan de Maerlant. ‘Het gebeurde zo snel, ik was in paniek’, vertelde hij dinsdag in de Lelystadse rechtbank.

K. had die dag hard gewerkt, wat speed gebruikt om de vermoeidheid tegen te gaan en ging met zijn collega’s nog wat drinken bij iemand thuis. Een van zijn collega’s was volgens hem echter niet zo gezellig. ‘Hij deed naar tegen mij. Maakte vernederende opmerkingen.’

Dat mondde uit in een ruzie. De twee gingen naar buiten, volgens K. wilde hij gewoon graag naar huis. ‘Maar die jongen bleef me achtervolgen. Toen ik stopte, vloog hij heel agressief op me af. Ik wilde een vriend bellen voor hulp, maar hij pakte mijn mobiel af.’

Bloed

Nee, hij had geen mes bij zich, verzekerde hij de rechters. Maar het slachtoffer volgens hem wel. ‘Hij haalde op een gegeven moment iets uit zijn zak, dat pakte ik af. Ik wist niet dat het een mes was, maar om mezelf te verdedigen zwaaide ik ermee in het rond. Totdat ik allemaal bloed zag.’

Het 26-jarige slachtoffer was geraakt met het mes en liep meerdere steekwonden op met blijvende zenuwschade tot gevolg. ‘Ik schrok zo en schreeuwde om een ambulance en rende weg’, legde K. ter zitting uit.

Getuigen vertellen een iets ander verhaal. Vooral de verklaring van de man waar ze wat dronken, zet de rol van K. in een iets ander daglicht.

Hulp

Die zei tegen de politie dat het slachtoffer en de verdachte tijdens de borrel een discussie hadden. Ze gingen vervolgens naar buiten. Een minuutje of twintig ging hij ook naar buiten om te roken en zag de twee vechten. Het slachtoffer zag hij plots op de grond vallen, terwijl hij om hulp riep. K. rende weg.

K.: ‘Zij zijn goede vrienden. Hij probeert het voor hem op te nemen en mij zwart te maken’, reageerde de Lelystedeling daarop.

Noodweer

De officier van justitie gelooft echter niks van het noodweerverhaal van de man. Volgens hem had K. zelf het mes bij zich, was hij zelf ook van plan om te knokken buiten en probeerde hij vervolgens aan de consequenties te ontkomen door te vluchten. Hij eiste dan ook drie jaar cel tegen hem.

Het slachtoffer wil daar bovenop nog graag 15.497 euro zien van de man. Het gros daarvan gaat om immateriële schade (10.000), de rest is materieel zoals bijvoorbeeld zijn kapotte kleding, een ketting en medische kosten die niet werden vergoed.

Zenuwschade

Hij zegt dat de neuroloog hem heeft verteld dat hij blijvende zenuwschade heeft opgelopen door de steekpartij, waardoor hij altijd last zal houden van zenuwpijn. Momenteel volgt hij traumatherapie om de nare gebeurtenissen een plekje te geven.

‘Ik leef, maar van binnen ben ik dood. Ik wil je dat weet’, zei hij in zijn slachtofferverklaring. ‘En ik hoop dat ik die koude blik in jouw ogen ooit kan vergeten.’ De verdachte reageerde daar op: ‘Hij zou zich in mijn moeten verplaatsen en mijn dochtertje dat haar vader al een tijd moet missen.’

Vonnis is over twee weken.