Volledig scherm
Stadhuis van Almere © ANP XTRA

Gemeente Almere moet meer dan 8 miljoen euro per jaar bezuinigen

Donderdagavond heeft wethouder financiën Julius Lindenbergh de programmabegroting 2020 aan de gemeenteraad aangeboden. Daarin staat dat de gemeente Almere genoodzaakt is om elk jaar 8,3 mijloen euro te bezuinigen. Dat meldt Omroep Flevoland

Vanwege een serie financiële tegenvallers zijn bezuinigingen onvermijdelijk. Een van die tegenvallers is het gegeven dat gemeenten 4 miljoen euro minder van de rijksoverheid krijgt dan verwacht. Het tekort uit het gemeentefonds is overigens minder groot dan verwacht. In april ging het college nog uit van een korting van 9 miljoen euro uit het fonds.

Naast dalende inkomsten is er ook sprake van een kostenstijging. Vooral voor de jeugdzorg gaat de gemeente Almere flink meer betalen, namelijk zo'n 7 miljoen euro per jaar meer. Voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is 2 miljoen extra nodig.  

Ondanks de genoodzaakte bezuinigingen wil de gemeente Almere toch gaan investeren. Zo wil het college 6 miljoen steken in digitalisering, sportvoorzieningen, duurzame scholen en jeugdgezondheidszorg. Ook in de centra van Almere Buiten en Haven wordt geïnvesteerd.