Grafschenners Urk vermoedelijk jonge kinderen

De vandalen die woensdag op Urk acht graven hebben geschonden, zijn vermoedelijk kinderen van onder de 12 jaar. De politie komt tot deze conclusie op basis van camerabeelden, zegt een woordvoerder.

Om wie het precies gaat, wordt nog uitgezocht. Aangezien het gaat om kinderen onder de 12 jaar, mogen de beelden niet zomaar worden verspreid. Daarom wordt intern bekeken of er mensen zijn die de kinderen herkennen. Om hoeveel kinderen het gaat, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Als het inderdaad gaat om zulke jonge kinderen, dan kunnen ze niet worden vervolgd, vertelt de woordvoerder. Wel kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Videostill Grafschennis gepleegd op Urk: 'Dit is echt heel triest'
Volledig scherm
Videostill Grafschennis gepleegd op Urk: 'Dit is echt heel triest' © Videostill

De schade aan de graven is groot, meldde de politie eerder. De daders vernielden afdekplaten en kettingen en gooiden bloempotten kapot. Volgens de politie sloegen de vandalen toe tussen 17.00 en 18.00 uur. Op het kerkhof was toen geen personeel meer aanwezig.

Omroep Flevoland meldde dat de emoties hoog opliepen bij nabestaanden die poolshoogte gingen nemen. Urker burgemeester Ineke Bakker zei dat de grafschennis "buiten alle proporties" is.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.