De Tong van Lucifer wiegt in de wind.
Volledig scherm
De Tong van Lucifer wiegt in de wind. © Ruben Schipper Fotografie

Harde wind doet ‘spottend’ kunstwerk langs A6 bij Lelystad wankelen

Het bekende kunstwerk de Tong van Lucifer, langs de A6 bij Lelystad, heeft het zwaar te verduren door de harde wind. Het hangt scheef en moet worden gerepareerd. 

Is er geen kans dat het kunstwerk afbreekt? Immers, het staat op een smalle voet. Volgens de provincie, eigenaar van de Tong van Lucifer, valt dat wel mee. ,,We hebben het maandag geïnspecteerd en het blijkt dat alleen het omhulsel is losgeraakt’’, zegt een woordvoerster. Kortom, de constructie zelf is nog intact. Het kunstwerk wordt binnenkort gerepareerd, ze kan nog niet aangeven wanneer dat gaat gebeuren. 

Spotten

De ‘Tong’ heeft het vaker moeilijk gehad. In 2010 werd het kunstwerk teruggeplaatst op de Knardijk aan de A6 na een afwezigheid van vier jaar. Door vandalisme en diefstal van de koperen omwikkeling verkeerde het object in slechte staat. Ook de invloed van het weer had sporen nagelaten. De ChristenUnie en de SGP in Flevoland waren tegen de restauratie. De schepper van de Tong van Lucifer, de in 2006 overleden Rudi de Wint, zou ermee willen spotten. Het kunstwerk zou de gevallen aartsengel Lucifer voorstellen die zijn tong uitsteekt naar God. De provincie zei destijds dat de naam ‘Lucifer’ juist naar de Romeinse god met die naam verwijst en niet naar de duivel.

Volledig scherm
© Ruben Schipper Fotografie