Volledig scherm
Illegaal vuurwerk, foto ter illustratie © ANP

Inwoners Almere willen geen vuurwerkverbod

Een totaalverbod op vuurwerk gaat er in Almere niet komen. Dat is de conclusie van het college van Burgemeester en Wethouders na een bewonersonderzoek dat onlangs is afgerond, schrijft Almere Deze Week

Uit het onderzoek bleek dat een groot merendeel van de Almeerders vuurwerk leuk vindt, maar dat een groot deel ook last heeft en betere handhaving verwacht. Voor een totaalverbod op vuurwerk ontbreekt het draagvlak onder de bewoners. Wel is er steun voor vuurwerkvrije zones. Daarin wil de politie gaan werken met verplichte en vrijwillige zones. 

En hoewel bewoners positief staan tegenover een eventuele centrale vuurwerkshow is de gemeente daar voorlopig nog terughoudend in. Dit omdat het niet is bewezen dat de show ervoor zorgt dat elders in de stad minder vuurwerk wordt afgestoken. 

Ten slotte is uit het onderzoek ook duidelijk geworden dat vooral jonge mensen graag vuurwerk afsteken. Daarom wil de gemeente zich in de preventieve maatregelen en communicatie meer gaan richten op die doelgroep.