Legendarische Spitfire even terug in Lelystad: ‘Mooiste vliegtuig ooit gebouwd’

Een legendarisch vliegtuig maakt een tussenstop in Lelystad tijdens een vlucht om de aarde. Deze Spitfire uit 1943 is een ‘symbool van vrijheid’, zegt piloot Steve Brooks. ,,Zonder dit toestel had Groot-Brittannië het niet gered in de oorlog’’.   

Donderdagmorgen, negen uur. In een hangar van de Aviodrome loopt het meereizende onderhoudsteam van de ‘Silver Spitfire’ het toestel na. Nog enkele uren en de glimmende eenzitter vertrekt naar het Zuid-Engelse Goodwood Airport. Op deze plek begon op 5 augustus de reis om de wereld. Brooks, een van de twee piloten, legt zijn hand liefkozend op de vleugel. ,,Dit is het mooiste toestel ooit gebouwd. Net een prachtige vrouw.’’ Een verhaal in 5 hoofdstukken.      

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.