Lelystad doet een woningbouwaanbod van 10.000 woningen.
Volledig scherm
Lelystad doet een woningbouwaanbod van 10.000 woningen. © ANP

Lelystad doet minister aanbod: versnelde bouw van 10.000 woningen

Binnen enkele jaren kan Lelystad veel woningen voor vooral Randstedelingen laten bouwen. De gemeente heeft minister Stientje van Veldhoven een woningbouwaanbod van 10.000 woningen gedaan, die versneld geplaatst kunnen worden.

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Lelystad reageert daarmee op een brief van minister Stientje van Veldhoven deze week aan de Tweede Kamer over de aanpak van het woningtekort in Nederland, oplopend tot zeker 300.000 woningen. In Lelystad wordt er daarom gekeken naar het versneld in eigendom nemen en bouwrijp maken van gronden in Lelystad-Zuid, dat aansluit op de al in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk Warande.

Snel resultaten

Die wijk wordt in de brief van de minister al genoemd als een versnellingslocatie, om zo de problemen rondom de woningnood op te lossen. ‘Het college nodigt de minister uit om daarover in overleg te gaan. Lelystad-Warande biedt uitstekende perspectieven voor de minister om snel resultaten te kunnen boeken’, verklaart de gemeente. Lelystad is ambitieus en bereidt zich voor op een groei naar 100.000 inwoners, mede door het bouwen in de wijk Warande.

Om het probleem rondom de woningnood op te lossen wordt er in de politiek veel naar Flevoland gekeken. De coalitiepartijen stelden woensdag in de Tweede Kamer met een motie voor de mogelijkheden te onderzoeken voor de bouw van 100.000 extra woningen. De woningen moeten met name komen in twee wijken in Almere (Pampus en Oosterwold), één in Lelystad (Warande) en ‘rondom Dronten’. Op dinsdag 3 maart wordt er gestemd over de motie en de mogelijke komst van extra woningen in Flevoland.