Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © ANP

Lelystad gestart met pilot ‘Flexibele uitkering’

Inwoners van de gemeente Lelystad die (tijdelijk) uitstromen naar betaald werk en na een korte toch weer terug moeten vallen op de bijstand, kunnen meedoen aan een nieuwe pilot: ‘Flexibele uitkering’. De gemeente is inmiddels gestart met het project en hoopt dat het mensen helpt in de zoektocht naar een betaalde baan.

Wanneer mensen zich binnen een half jaar na het stoppen van hun uitkering weer melden, komen zij via de pilot in aanmerking voor een verkorte procedure. Voorheen was dit binnen een maand. Bij de kortere werkwijze wordt een kleiner aanvraagformulier gebruikt, omdat er al (of nog) gegevens bij de gemeente bekend zijn. De aanvrager hoeft de gegevens alleen te controleren en aan te geven of ze nog kloppen. Ook vraagt de gemeente dan geen bewijsstukken op.

Controle achteraf

Mede om fraude te voorkomen vindt er na de aanvraag, achteraf dus, nog een controle van de gegevens plaats. ‘Op een later tijdstip kan er dus (nog) gecontroleerd worden of de informatie klopt. Als het nodig is wordt er alsnog gevraagd bewijsstukken in te leveren’, aldus de gemeente Lelystad in een persbericht.

De pilot kan voor mensen een stimulans zijn om een betaalde baan te zoeken en uit de bijstand te stromen, denkt wethouder John van den Heuvel: ,, Momenteel is het zo dat het opnieuw aanvragen van een uitkering een drempel kan zijn, waardoor mensen minder gemotiveerd zijn om op zoek te gaan naar (tijdelijk) betaald werk. Denk dan bijvoorbeeld aan seizoenswerk. Met de nieuwe flexibele dienstverlening is de bijstand makkelijker opnieuw aan te vragen.’’