Volledig scherm
Burgemeester Ina Adema van Lelystad. © Foto Freddy Schinkel

Lelystad: wij leveren ook agenten voor het Songfestival

politie-onderzoekHoewel de agenten vanuit Lelystad ook buiten de stad worden ingezet - bijvoorbeeld voor het Songfestival - is er in Lelystad nog geen tekort aan politiemensen, zegt burgemeester Ina Adema. ,,Maar er is altijd meer werk dan de politie aankan. Ik deel de zorgen over de capaciteit.” 

Welke gevolgen ondervindt uw gemeente van het personeelstekort bij de politie?

,,Op dit moment is in Lelystad de politieformatie op orde, gelukkig hoeven er geen bestaande afspraken herzien worden. Wel hebben we te maken met de gevolgen van inzet elders, zo levert ons basisteam inzet op het stelsel Bewaken en Beveiligen, naar aanleiding van de moord op advocaat Wiersum. En ook moet onze politie mensen leveren voor grotere evenementen, zoals dat gebruikelijk is. Het songfestival is bijvoorbeeld een evenement van 6 weken, met alle voorbereidingen en voorrondes erbij. Al die weken is er politie-inzet nodig en moet ook vanuit Flevoland bijstand worden geleverd.”

,,Maar: er is altijd meer werk dan de politie aankan. In de driehoek (overleg tussen gemeente, politie en openbaar ministerie) worden altijd keuzes gemaakt, dit mede op basis van de lokale veiligheidsstrategie. Bij de nationale politie is de rek eruit door het grote werkaanbod, de flinke (pensioen)uitstroom de komende jaren en die eerder genoemde extra beveiligingstaken. In de komende periode wordt gekeken of bestaande afspraken herzien moeten worden. Als dat zo is, worden die keuzes in de driehoek gemaakt.”

In hoeverre maakt u zich zorgen om deze ontwikkeling, en waarom?

,,In Lelystad hebben we gelukkig op dit moment nog niet te maken met een tekort aan politiemensen, maar ik deel de grote zorg over de capaciteit. Met name bij de Nationale Politie is de rek er uit. Basisteam Lelystad is een onderdeel van de Nationale politie en zal net als ieder ander team daar waar nodig een bijdrage moeten leveren om de pijn te verdelen.”