Volledig scherm
PREMIUM
© Henri van der Beek

Lelystads bedrijf bedenkt nieuwe manier van doneren aan goede doelen: ‘Het kan prettiger’

Het Lelystadse bedrijf GIVT, bekend van de digitale collectezak, komt met iets nieuws: de geef-assistent. Een nieuwe manier om goede doelen te steunen, zegt oprichter Sjoerd van Oort. ,,De nieuwe generatie haakt af bij structureel geld geven aan stichtingen’’.

,,We draaien het om’’, zegt Van Oort. ,,Fondswerving gaat nu, om het hard te zeggen, redelijk dom. Stichtingen hebben een groot marketingbudget nodig om uit te leggen wat ze doen en vervolgens hopen ze dat het publiek aanhaakt. Ons basisgedachte is: op welk gebied wil jíj het verschil maken?’’

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.