Volledig scherm
Bert van H. © Bert van H. © Politie Noordoostpolder Urk / fotobewerking de Stentor

Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen. 

Van H. is één van de verdachten van het plaatsen van een vuurwerkbom door de brievenbus van een gezin op Urk op 3 november vorig jaar. Hierbij raakte de woning zwaar beschadigd, maar vielen geen gewonden. Het gezin was vermoedelijk slachtoffer van een wraakactie die niet tegen hen was gericht. Op 17 december werd in deze zaak al een 28-jarige verdachte uit Urk aangehouden

Bungelen 

Omdat Van H. zich tot dusver nog niet heeft gemeld, werden een week geleden zijn naam en foto verspreid. Ook werd er meerdere keren aandacht aan de zaak geschonken in het tv-programma Opsporing Verzocht. Tot dusver leidde dit tot een tiental tips, laat een woordvoerder van de politie Midden-Nederland weten. ,,De ene tip is wat concreter dan de andere.” 

Ook gisteravond werd de zaak weer onder de aandacht gebracht. Naar aanleiding daarvan zijn twee nieuwe tips binnengekomen. Die worden nu onderzocht. Tot Van H. zich heeft gemeld of wordt aangehouden, blijft zijn foto op de politiekanalen staan. ,,Daarna halen we die meteen van het internet af. We laten hem niet bungelen”, zegt de woordvoerder.

Celstraf of boete

Dat de politie nu benadrukt dat het verbergen van Van H. strafbaar is, komt niet uit de lucht vallen. ,,Hij is tot nu toe onvindbaar, dus hij moet ergens zijn. Iemand moet weten waar hij is”, aldus de politiewoordvoerder. Mensen die Van H. helpen uit het zicht van politie en justitie te blijven, lopen zelf ook een groot risico, zegt het Openbaar Ministerie. Volgens artikel 189 van het Wetboek van Strafrecht riskeert iemand die een verdachte opzettelijk helpt om zich te verbergen namelijk een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een geldboete van de derde categorie. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 8300 euro. 

Toch is het volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vaak zo dat verdachten van het helpen van criminelen niet worden vervolgd, bijvoorbeeld omdat het moeilijk te bewijzen is of de nadruk in een strafzaak puur op de crimineel ligt. ,,En de wereld zit vol strafbare feiten, we kunnen niet alles vervolgen.”