Volledig scherm
De Poldertoren in Emmeloord. © Wilbert Bijzitter

Moet Noordoostpolder de Poldertoren verkopen?

Wat moet er toch gebeuren met de Poldertoren? Een aantal partijen in Noordoostpolder ziet wel wat in verkoop van het markante Rijksmonument in Emmeloord.  

De Poldertoren staat al meer dan vijf jaar leeg. De bovenste verdiepingen zijn niet te verhuren vanwege lekkages. De gemeente kwam in juli met verschillende scenario’s voor de voormalige watertoren. Die lopen uiteen van helemaal niets doen tot een louter commerciële exploitatie. De voorkeur van het college ligt bij een mix van activiteiten. Op de voorwaarde dat het uitzichtpunt toegankelijk blijft voor het publiek. 

Groot onderhoud 

De raad is er nog niet uit, zo bleek maandagavond in de commissie. Een aantal partijen ziet wel wat in verkoop van de toren, een optie die niet is genoemd door de gemeente. ,,Moet de gemeente wel verhuren aan commerciële bedrijven?’’ vroeg Tjitske Hoekstra (SP) zich af. Ook Wim van Wegen (D66) heeft wel oren naar verkoop. Dat geldt ook voor de VVD, al vindt deze partij dat er eerst groot onderhoud moet worden uitgevoerd. Dat gaat overigens 380.000 euro kosten.

Quote

Laten we er alles aan doen om de toren te behouden

Rien van der Velde, PvdA Noordoostpolder

PvdA en GroenLinks zijn juist fel tegenstander van verkoop. ,,Een principiële keuze, laten we er alles aan doen om de toren te behouden’’, zei Rien van der Velde (PvdA).  Johan Goos (CDA), verwijzend naar de noodzakelijke onderhoudsbeurt: ,,Als je al een koper hebt dan zul je geld mee moeten geven.’’ Wethouder Wiemer Haagsma: ,,De Poldertoren kost geld. Dat moeten we hardop tegen elkaar durven zeggen’’. 

  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.