Mogelijk beelden van grafschennis Urk, burgemeester roept daders op zich te melden

videoDe vernielingen op begraafplaats De Holkenkamp op Urk zijn mogelijk vastgelegd op camera. De beelden zijn in handen van de politie. ,,Ik hoop dat de daders zich melden, voordat ze opgepakt worden”, zegt burgemeester Ineke Bakker in een reactie. 

Quote

Grafschen­nis is buiten alle proporties

Ineke Bakker, Burgemeester Urk

Zeker acht graven op De Holkenkamp zijn gisteren op klaarlichte dag, tussen 17.00 en 18.00 uur vernield. Daarbij is 'grof geweld’ gebruikt, bevestigt gemeentewoordvoerder Nico Schipper foto's op sociale media. Mogelijk zijn de graven vernield met de aanwezige vazen. Of er sprake is van een gerichte actie is niet duidelijk. 

Mogelijk zijn de vernielingen vastgelegd. ,,Er hangt een camera. De politie bekijkt de beelden’’, zegt Schipper. Ook is forensisch onderzoek gedaan op de begraafplaats. De gemeente, die aangifte heeft gedaan, probeert aan de hand van het register na te gaan wie de nabestaanden zijn. ,,Dan kunnen we hen informeren’’. 

Een bezoeker die de foto's deelde noemt het 'triest'. ,,Kom ik net op Holkenkamp, kijken hoe de graven van de familie erbij liggen. En dan zie je dit: graven die kapot gemaakt zijn, mooie vazen die ergens weggegooid zijn, planten over de latten. Wie doet zo iets? Dat de doden nog niet met rust gelaten kan worden, vreselijk om dit te zien.”

‘Pijnlijk en wreed’

,,Vandalisme is verwerpelijk, maar grafschennis is buiten alle proporties’’, zegt burgemeester Bakker in een reactie. ,,De nabestaanden worden hierdoor op een pijnlijke en wrede manier getroffen. Ik wens hen veel sterkte. En ik hoop dat de daders zich melden, voordat ze opgepakt worden.”

Plaatselijke politieke partijen spreken schande van de vernielingen. ,,Wat een laffe en misdadige daad. Dit kunnen en mogen we niet tolereren”, stelt ChristenUnie Urk. De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld over de grafschennis. 

Een van de vernielde graven
Volledig scherm
Een van de vernielde graven © Gre van Veen
  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.