Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

OM legt forse rekening neer bij fraudeurs uit Lelystad: 2,5 ton

Het Openbaar Ministerie wil van twee fraudeurs en een bedrijf in totaal 2,5 ton aan ‘criminele winst’. Dat bleek maandag uit de zitting bij de rechtbank in Zwolle. Een schikking tussen het OM en de veroordeelden kan dat bedrag nog verminderen.

Adrian van B. (48) uit Lelystad kreeg in februari één jaar cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor fraude en witwassen. Via zijn bedrijf Aedis Vastgoed maakte hij facturen op en liet deze betalen terwijl hij hiervoor geen werk had verricht. Het schildersbedrijf dat die rekeningen betaalde, wist dat het zo meer opdrachten via het vastgoedbedrijf van Van B. binnen kon halen. Met de opbrengst kocht en verkocht Van B. onroerende goederen. 

Wachten op uitspraak

Daarnaast heeft hij een niet bestaand BTW-nummer verstrekt aan de notaris, waardoor dit nummer is opgenomen in een authentieke akte. De zaak loopt in hoger beroep, maar maandag bogen rechters zich over het verzoek van de officier van justitie om criminele winsten aan de Staat te betalen. Van B., medeveroordeelde Ilse R. (46) uit Lelystad en het bedrijf moeten wat het OM betreft samen 2,5 ton terugbetalen. Advocaat Robbert Jonk vond dat de rechtbank moet wachten op de uitspraak in hoger beroep. Als het hof minder feiten bewezen acht, heeft dat zeker invloed op de ‘criminele winst’ zoals door het OM is berekend.

Partijen mogen schikken

Volgens de rechters is onduidelijk wanneer dat arrest van het gerechtshof volgt. Dus daar wil ze niet op wachten. Schriftelijk mag de advocaat reageren op de zogeheten ontnemingsvordering die door het OM op tafel is gelegd. Als beide partijen schikken, kan dat ook, zei de voorzitter.