Volledig scherm
PREMIUM
De striemen op de polsen van de ontvoerde man herinneren aan de 'sjorsbandjes' die hem werden omgedaan. © Herre Stegenga

Ontvoerde man (55) was het slachtoffer van een 'huuroorlog’

,,Ik stapte uit mijn auto en kreeg meteen een plastic zak over mijn hoofd getrokken. Iemand duwde me in een busje en met piepende banden reden we weg.’’ Na een nacht ‘vol bedreigingen’ werd de 55-jarige Lelystedeling donderdagmiddag vrijgelaten door zijn ontvoerders. ,,Toen brak ik’’. 

Hij praat rustig, maar de tranen staan in zijn ogen. Hij heeft al twee nachten niet of nauwelijks geslapen, zegt hij, de adrenaline houdt hem op de been. Hij slaapt in een hotel met zijn vriendin, niet op zijn etage aan de Hofstede in Lelystad. ,,Daar voel ik me nu niet op mijn gemak’’. 

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.