Volledig scherm
Een zeearend in de Oostvaardersplassen. © Ruben Smit/www.outdoorvision.nl

Opvallend veel zeearenden in Oostvaardersplassen

De laatste maanden worden opvallend veel zeearenden gezien in de Oostvaardersplassen. Door wijzigingen in het gebied zijn de leefomstandigheden voor de vogels gunstiger geworden. Deze zomer lagen de ‘karpers voor het grijpen’ voor de arenden.

Werkgroep Zeearend Nederland heeft sinds augustus tien tot twaalf zeearenden geteld in de Oostvaardersplassen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Deze roofvogels kwamen af op de vele watervogels en karpers. Deze dieren waren voor het grijpen door de  zogenoemde ‘moerasreset’, meldt de werkgroep.

Poelenlandschap

In een deel van het moeras is het waterpeil kunstmatig gezakt. Daardoor ontstaat een poelenlandschap waar het riet weer een kans krijgt. En dat is voor een aantal vogelsoorten het ‘ideale leefgebied’, meldde Staatsbosbeheer vorig jaar. ‘Alles wat we doen, is in het teken van de vogels.’ Watervogels staan weer op het menu van de zeearend. 

Karpers

Prettige bijkomstigheid voor de zeearenden was dat door de droge zomer het waterpeil sneller zakte dan verwacht. Daardoor waren karpers voor het grijpen. Volgens de werkgroep zijn het vooral jonge en onvolwassen arenden die naar de Oostvaardersplassen komen. ‘Vogelkijkhutten zijn afgeladen met natuurfotografen’. 

  1. Stranden, hotels en vermaakscentra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken
    PREMIUM

    Stranden, hotels en vermaaks­cen­tra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken

    Doorgroeien van tachtig- naar honderdduizend inwoners en van drie naar vijf miljoen toeristen per jaar. Om die ambitie waar te kunnen maken heeft Lelystad een Kustvisie ontwikkeld, die de stad moet neerzetten als een aantrekkelijke kustplaats en ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’. De nieuwe visie beschrijft hoe de kust tussen Oostvaardersplassen en Máximacentrale zich tot 2030 moet ontwikkelen.