Volledig scherm
De rechtbank van Lelystad. © ANP

Pjotr K. (32) veroordeeld tot 2 jaar cel voor steekpartij in Lelystad

Pjotr K. (32) uit Lelystad moet twee jaar de cel in voor het neersteken van een man aan de Maerlant in zijn woonplaats. Dat heeft de Lelystadse rechtbank vandaag beslist. K. moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 6.320 euro.

De steekpartij gebeurde op 3 januari nadat de man wat had geborreld met zijn Poolse collega’s. K. had die dag hard gewerkt, wat speed gebruikt om de vermoeidheid tegen te gaan en ging met zijn collega’s nog wat drinken bij iemand thuis aan de Maerlant.

Een van zijn collega’s was volgens hem echter niet zo gezellig. ,,Hij deed naar tegen mij. Maakte vernederende opmerkingen’’, vertelde hij twee weken terug ter zitting. Dat mondde uit in een ruzie. Volgens K. pakte het slachtoffer op een gegeven moment een mes. ,,Dat pakte ik af en om mezelf te verdedigen, zwaaide ik ermee in het rond. Totdat ik allemaal bloed zag.’’

Inwendige bloedingen

Het 26-jarige slachtoffer was geraakt met het mes en liep meerdere steekwonden op met een ribfractuur, inwendige bloedingen en blijvende zenuwschade tot gevolg.

De rechtbank vindt echter bewezen dat K. degene was die het mes trok en neemt het hem erg kwalijk dat de steekwonden net zo goed dodelijk hadden kunnen zijn. Ze gelooft best dat het slachtoffer hem ook aanviel, maar het trekken van een mes was buitenproportioneel. De officier van justitie eiste twee weken terug drie jaar cel tegen de Lelystedeling, omdat die niet geloofde dat het slachtoffer K. aanviel. Maar omdat de rechtbank daar wel vanuit gaat, viel de straf lager uit.