Volledig scherm
Harald Bouman © Gemeente Noordoostpolder

Plotseling vertrek burgemeester Noordoostpolder was geen verrassing voor commissaris van de Koning

Commissaris van de Koning Leen Verbeek van de provincie Flevoland is niet verrast door het plotselinge vertrek van Harald Bouman als burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Verbeek voerde eerder al verschillende gesprekken met Bouman over zijn plotselinge opstappen. 

Verbeek roept de fractievoorzitters van de partijen in de Noordoostpolder begin volgende week bij elkaar voor overleg over de kwestie. Dat laat zijn woordvoerder Patriek Hofstra aan De Stentor weten. Over de inhoud van de gesprekken met de voormalig burgervader wil de woordvoerder van Verbeek geen mededelingen doen. ,,Er zijn gesprekken geweest, maar die zijn vertrouwelijk.”

De provincie wil niet reageren op berichtgeving van Omroep Flevoland dat er sprake is van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft volgens anonieme bronnen die de omroep aanhaalt invloed gehad op zijn beslissing om op te stappen. Er zou geen officiële klacht zijn ingediend. Ook zou er uit onderzoek geen bewijs naar voren zijn gekomen dat de klachten gegrond zijn, schrijft Omroep Flevoland. 

Bouman ontkent 

Tegenover deze krant ontkende Bouman gisteren in een emotioneel betoog in alle toonaarden dat hij zijn functie zou hebben opgegeven vanwege seksueel getinte opmerkingen. Berichten over dat gedrag hebben de ex-burgervader en zijn gezin diep geraakt, zo liet hij weten. Bouman laat aan deze krant weten niet in te willen gaan op de vermeende klachten en op de vraag of er wel of geen onderzoek naar zijn gedrag is gedaan.

Verschil van inzicht

In december vorig jaar werd Bouman benoemd als burgemeester. Hij was daarvoor raadslid en wethouder binnen de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen. Maandag maakte hij zijn vertrek bekend. Dat leidde tot veel ongeloof, ook bij verschillende raadsfracties. De officiële reden is dat er volgens Bouman ‘een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop hij de gemeente wil besturen’. 

De provincie Flevoland komt begin volgende week met meer informatie over een waarnemend burgemeester en doet dan ook verdere mededelingen over ‘het proces’.