Volledig scherm
De Abou Bakr-moskee © Google Street View

PVV roept op tot sluiting Almeerse Abou Bakr-moskee

De Abou Bakr-moskee in Almere moet onmiddelijk gesloten worden. Dat zegt Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV, in een schriftelijk verzoek aan burgemeester Franc Weerwind.

Het verzoek volgt na een onderzoek van de NRC en Nieuwsuur, over salafistische invloed op het islamatisch onderwijs in Nederland. De Abou Bakr-moskee zou een organisatie zijn met sterk salafistische invloeden. Volgens Van Dijk is het voor de burgemeester hoogtijd om in te grijpen. Ook de VVD pleit voor maatregelen. Fractievoorzitter Ulysse Ellian riep burgemeester en wethouders op om duidelijk stelling te nemen tegen salafisme in Almere. 

Het bestuur van de Abou Bakr-moskee laat op hun website weten afstand te nemen van salafistische uitingen, zoals die van prediker Mohammed Youyou. In een les voor jongeren zei hij onder meer: “Het is een verplichting voor elke moslim om een afkeer te hebben van de ongelovigen. Zelfs als het je naasten zijn”, zo schrijft Omroep Flevoland. 

De uitkomsten van het onderzoek van Nieuwsuur en NRC doen ook landelijk veel stof opwaaien. Het radicale islamonderwijs is volgens de media in opmars en zou op zeker vijftig plaatsen in Nederland plaatsvinden. In Utrecht zou zelfs op vijf plaatsen salafistisch onderwijs gegeven worden. Het journalistieke duo heeft de aan het licht gekomen instellingen de gelegenheid gegeven om te reageren.