Drukte in Bosbad in Emmeloord.
Volledig scherm
Drukte in Bosbad in Emmeloord. © R Halman

Raad Noordoostpolder wil grondige verbouwing Bosbad in Emmeloord

Een meerderheid van de gemeenteraad in Noordoostpolder wenst een grondige verbouwing van het Bosbad in Emmeloord van ruim 14 miljoen euro. Een verbouwing is volgens de zwembaddirecteur noodzakelijk om te zorgen voor meer ruimte voor recreatieve zwemmers.

Het Bosbad heeft op dit moment een wachtlijst voor baantjeszwemmers. Een verbouwing en uitbreiding van het complex met een binnenbad van 25 meter moet uitkomst bieden. ,,Het is een unieke kans om meer beleving en reuring te krijgen in het complex’’, zegt Marcel Jagersma, directeur van het Bosbad. ,,Niet met attracties die snel gaan vervelen, maar een wisselende mix met actuele spelmaterialen. Het zwembad kan dan de komende 25 jaar weer mee.’’

Goedkopere variant

CDA, Politieke Unie, PvdA, GroenLinks en D66 zagen dit helemaal zitten. De VVD-fractie is echter voor een goedkopere variant van zo’n 5,6 miljoen euro, waarbij het zwembad alleen gerenoveerd wordt, bleek woensdagavond bij de vergadering van de raadscommissie. 

,,Er moeten keuzes gemaakt worden, dit is een forse extra investering van miljoenen. Het zorgt voor structureel hogere lasten’’, legde VVD-raadslid Jasper van Os uit. ,,Als we nog meer noodzakelijke dingen willen gaan doen, dan leggen we de rekening bij de inwoners neer. Geen sluitende begroting, leidt tot verhoging van belastingen.’’

Economische groei

,,Het gaat ook om de economische groei en maatschappelijke waarde op de lange termijn’’, reageerde PvdA-raadslid Rien van der Velde. ,,Door deze voorziening komen we er sterker uit op langer termijn doordat het aantrekkelijker wordt voor mensen om hier te wonen. Anders ga je later de rekening betalen.’’

ChristenUnie/SGP, ONS en SP zijn er nog niet helemaal uit. ONS wil weten wat de gemeente jaarlijks meer gaat betalen en SP wil nog even afwachten wat de gevolgen van corona voor de gemeente zijn. Acht van de tien inwoners van Noordoostpolder zien het liefst dat het Bosbad een uitgebreide renovatie met nieuwbouw ondergaat, bleek uit een enquête die de gemeente heeft uitgevoerd.

Bij de raadsvergadering op 28 mei hakken de partijen de knoop door over de toekomst van het zwembad. Later dit jaar is er een definitief beslismoment als de financiële consequenties van alle plannen binnen de gemeente op de begroting besproken worden. In 2021 moet de opknapbeurt beginnen.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.