Volledig scherm
PREMIUM
Op 17 november 1944 vond in de Noordoostpolder een grote razzia plaats. Jan Wester maakte het mee als jonge knaap. © Foto Freddy Schinkel

Razzia Noordoostpolder 75 jaar geleden: hoe de nazi’s in actie kwamen tegen het onderduikersparadijs

Jan Wester (95) maakt angstige momenten mee tijdens de razzia in de Noordoostpolder. Hij weet nog goed hoe Duitsers de Noordoostpolder uitkammen op zoek naar onderduikers. Zelf weet hij te ontkomen. Wester is een van de laatste mannen die uit eigen ervaring kan vertellen hoe de Duitsers te werk gingen. Zondag is het 75 jaar geleden dat de grote razzia begon.

Op de dag van de razzia werkt Wester met twee anderen op een weiland zonder weggetjes. Het blijkt zijn redding te zijn. De Duitsers merken hem niet op. Na het werk brengen ze de materialen naar een schuur, waar een nog aanwezige vrouw verbaasd reageert, dat zij nog niet zijn opgepakt. In de nok van de boerderij aan de Kuinderweg overleeft hij tussen het hooi en ziet hij hoe veel mannen wel weggevoerd worden.

  1. Stranden, hotels en vermaakscentra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken
    PREMIUM

    Stranden, hotels en vermaaks­cen­tra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken

    Doorgroeien van tachtig- naar honderdduizend inwoners en van drie naar vijf miljoen toeristen per jaar. Om die ambitie waar te kunnen maken heeft Lelystad een Kustvisie ontwikkeld, die de stad moet neerzetten als een aantrekkelijke kustplaats en ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’. De nieuwe visie beschrijft hoe de kust tussen Oostvaardersplassen en Máximacentrale zich tot 2030 moet ontwikkelen.