Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Richard uit Lelystad vreest aanzicht van ‘afgrijselijke schoorsteenpijpen’ en vecht verleende vergunning aan

Een inwoner van Lelystad vreest het ergste voor het aanzicht van Lelystad als de Raad van State een schoorsteenkanaal langs de buitenkant van een gevel goedkeurt.

Lelystedeling Richard Vermeij snapt niet waarom de gemeente uiteindelijk akkoord ging met een kleine aanpassing van een illegaal aangebracht rookafvoerkanaal langs de zijgevel van een woning aan de Beukenhof. Volgens Vermeij heeft zijn buurman in 2016 illegaal een roestvrijstalen schoorsteen van zijn houtkachel buitenom aangelegd.

Openbare weg

De gemeente Lelystad trad aanvankelijk op tegen de eigenaar van de schoorsteen, maar verleende na een aanpassing alsnog een vergunning. Eerst stond de gemeente op het standpunt dat de schoorsteen in strijd was met het welstandsbeleid. Want de schoorsteen van 20 centimeter doorsnede was te zien vanaf de openbare weg.

Uiteindelijk ging de gemeente akkoord met de schoorsteen als de eigenaar de schoorsteen met een knik meer naar de achterzijde van de woning laat lopen. Dan zou die niet of nauwelijks van de openbare weg zichtbaar zijn en zou er geen welstandsprobleem meer zijn. 

Vermeij kan dat niet verkroppen. Volgens hem blijft het een lelijk ding dat hoe dan ook van de openbare weg zichtbaar blijft, alleen onder een andere zichthoek. Volgens Vermeij moet de gemeente de eigenaar dwingen het rookgaskanaal inpandig aan te leggen en door het dak van zijn studio op de bovenverdieping door laten steken. ,,Net zoals bij de andere woningen aan de Beukenhof met een schoorsteen. Die hebben ze allemaal inpandig laten aanleggen. Waarom dat hier niet hoeft, is mij een raadsel.’’

Afwezigheid

De gemeente Lelystad en de eigenaar van de houtkachel en schoorsteen konden het raadsel niet verhelderen: ze waren niet naar Den Haag afgereisd. De Raad van State vond het jammer dat de gemeente schitterde door afwezigheid, want de staatsraden hadden nog wel wat vragen over de schoorsteenkwestie en het welstandsbeleid van Lelystad.

Vermeij vreest veel ellende in Lelystad als de Raad deze schoorsteenvergunning goed gaat keuren. ,,Dan is het hek van de dam. Dan kan dit overal in Lelystad en kunnen er overal van dit soort afgrijselijke gedrochten aan de gevels gehangen worden. Dat de gemeente dit alsnog heeft goedgekeurd, is gewoon een kwestie van recht praten wat krom is.’’

Uitspraak volgt binnen enkele weken.

  1. Mensen die vuurwerkgooier Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die vuurwerk­gooi­er Bert van H. uit Urk onderdak bieden riskeren celstraf van halfjaar of dikke geldboete

    Mensen die de voortvluchtige Urker Bert van H. onderdak bieden tijdens zijn vlucht voor de politie zijn ook strafbaar. Dat benadrukt de politie, omdat zij vermoeden dat er mensen zijn die Van H. helpen zich te verschuilen. ,,Iemand moet weten waar hij is.” Mensen die voortvluchtige verdachten helpen zich te verstoppen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een flinke geldboete. Maar het OM zegt dit soort ‘helpers’ lang niet altijd te vervolgen.