Foto Freddy Schinkel
Volledig scherm
© Foto Freddy Schinkel

Schepen in Lelystad met giftige fosfinegas in laadruim gaan naar Kampen

De drie binnenvaartschepen met giftig fosfinegas in het laadruim, die nu aan de kade liggen in Lelystad, gaan deze week naar Kampen. De gemeente Kampen heeft toestemming gegeven om de lading tarwe daar op een overslaglocatie over te laden naar andere schepen, zo bevestigt Wiebe Anne Bonsink van HEBO Maritiemservice berichtgeving van Omroep Flevoland. De drie binnenvaartschepen liggen bij HEBO aan de kade.

 1. Na vijf weken nóg geen oplossing voor graanschepen vol giftig fosfine: koortsachtig zoeken naar oplossing
  PREMIUM

  Na vijf weken nóg geen oplossing voor graansche­pen vol giftig fosfine: koortsach­tig zoeken naar oplossing

  De Imatra, Coby en Semper Spera liggen nog steeds aan de ketting in Lelystad. De binnenvaartschepen, gevuld met graan waaraan het rattengif fosfine is toegevoegd, liggen werkeloos aan de kade. ,,Dinsdag liggen we drie weken in Lelystad, daarvoor lagen we ook al twee weken stil in respectievelijk Zwolle, Utrecht en Veghel”, verzucht schipper Daniel Boere. Aan oplossingen wordt gewerkt. Maar niemand wil zijn vingers nog branden aan het giftige zaakje.
 2. Lelystad ontstemd over onverwachte komst gifschepen: ‘Wenselijk dat ze weer vertrekken’
  PREMIUM

  Lelystad ontstemd over onverwach­te komst gifschepen: ‘Wenselijk dat ze weer vertrekken’

  De gemeente Lelystad gaat ervan uit dat de binnenvaartschepen met het giftige gas fosfine in het ruim binnen een paar dagen vertrekken uit de gemeente. Wethouder David de Vreede is ontstemd. ,,Ook ik was onaangenaam verrast.” Er had eerder bekend moeten worden dat de graanschepen naar Lelystad voeren. Dan had de gemeente omwonenden kunnen informeren. Overslag gaat hoe dan ook niet in Lelystad plaatsvinden, aldus de gemeente.