Volledig scherm
Het exterieur van het provinciehuis in Lelystad © Google Streetview

Statenfractie VVD gekort op subsidie na fraude

De Statenfractie van de VVD in Flevoland krijgt de komende jaren een derde minder fractievergoeding van de Provincie Flevoland. Een deel van de vergoeding wordt gebruikt om een schuld van de VVD aan de provincie af te betalen. Dat schrijft Omroep Flevoland.

Het bedrag dat de VVD moet betalen bedraagt bijna 60.000 euro. Het geld is door een voormalig penningmeester van de partij verduisterd. Fracties in de provinciale staten krijgen een jaarlijks geldbedrag, het geld dat niet wordt gebruikt moet geheel aan de provincie worden teruggestort. De VVD in Flevoland hield in 2017 en 2018 geld over, maar dit geld werd nooit teruggestort. Daarom is de betaling over 2019 stopgezet, de VVD zegt dat de partij hierdoor wordt belemmerd in het functioneren. 

De komende jaren wil de provincie de fractie slechts 10.000 euro per jaar overmaken in plaats van de gebruikelijke 15.000 euro. De andere 5.000 euro wordt dan beschouwd als afbetaling. Als het de VVD lukt om de bedragen te verhalen op de voormalig penningmeester moet ook dat geld naar de provincie toe. De VVD en de andere 13 partijen in de Provinciale Staten moeten nog wel akkoord gaan.

Het politie-onderzoek naar de van fraude verdachte penningmeester is inmiddels afgerond. Begin volgend jaar wordt waarschijnlijk besloten of de man vervolgd wordt. De penningmeester is al door de VVD geroyeerd.