Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP/Lex van Lieshout (archief)

Subsidiepot voor vervangen asbestdaken provincie Flevoland in vier maanden leeg

De regeling van de provincie Flevoland om het vervangen van asbestdaken te stimuleren, is een succes. In vier maanden tijd is het volledige bedrag voor 2019 (500.000 euro), al verbruikt. Om ook nieuwe aanvragers tegemoet te kunnen komen, breekt de provincie de subsidiepot voor volgend jaar nu alvast aan.

Sinds 1 april dit jaar kunnen inwoners van de provincie de subsidie ‘van asbest naar duurzaam dak’ aanvragen. De provincie Flevoland koppelt daarmee het verwijderen van asbestdaken, aan het verduurzamen van de daken door de aanleg van zonnepanelen en isolatie. Een voorstel van de Tweede Kamer om voor eind 2024 al het asbest dat verwerkt is in daken van particulieren, bedrijven en (overheids) instellingen verwijderd moet zijn, werd in juni niet door de Eerste Kamer aangenomen. Er werden vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het verbod op korte termijn. In de provincie Flevoland gaat het om bijna tienduizend daken.

  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.