Anja Keuter exporteert normaal wekelijks duizenden kilo's krab naar China.
Volledig scherm
PREMIUM
Anja Keuter exporteert normaal wekelijks duizenden kilo's krab naar China. © Foto Freddy Schinkel

Urker bedrijf loopt duizenden euro's mis door coronavirus: ‘Wie had gedacht dat een heel land op slot kan gaan?’

Duizenden euro's omzet loopt ze mis. Anja Keuter van het Urker bedrijf Live Seafood kan haar noordzeekrabben niet meer kwijt aan haar belangrijkste klanten in China. ,,Wie had gedacht dat een heel land op slot zou kunnen gaan?"

Naar verwachting gaan Nederlandse bedrijven nog maanden de problemen van het nieuwe coronavirus voelen. Dit concludeerden ondernemersorganisaties als VNO-NCW en FME gisteren in een crisisoverleg naar aanleiding van de uitbraak. Zelfs wanneer de verspreiding van het virus in korte tijd wordt gestopt, zullen de problemen in het transport en de productie vermoedelijk nog maanden sudderen.

In het zeetransport heeft een rederij al een boekingstop bekendgemaakt op de lijn Rotterdam-China voor maart. Andere rederijen zullen waarschijnlijk dit voorbeeld volgen. Er wordt geschat dat de capaciteitsproblemen de prijzen in luchtvracht en zeetransport zullen opvoeren.

Noordzeekrab

Een van de Nederlandse bedrijven die flink de dupe is van alle problemen rondom het coronavirus, is de Urker visgroothandel Live Seafood. ,,Het gaat iedere week om duizenden euro's die wij mislopen", zegt eigenaar Anja Keuter. Zij exporteert elke week 3000 à 4000 kilo naar China. Dit land is voor haar de grootste afnemer van de noordzeekrab.